Utajärvi kritisoi hallitusta epäluottamuksen luomisesta
Mainion taloustuloksen tekevä Utajärvi vaatii, että sote-järjestämisvastuut selvitetään, ennen kuin kuntarakenteisiin kajotaan muilla tavoin.
Utajärvi kritisoi valtiovarainministeriölle osoittamassaan lausunnossa maan hallitusta, joka ei ole välittänyt asiantuntijoista vaan on viemässä kuntien itsehallinnon ja muuttamassa kunnat pelkiksi valtion etäispäätteiksi.
– Valittu linjaus aiheuttaa sen, että maahan on syntynyt epäluottamuksen ilmapiiri, joka ilmenee valtion ja kuntien välillä, puolueitten välillä, osittain kuntien keskinäisissä suhteissa, sekä kansalaisten suhteessa valtioon, Utajärven valtuusto toteaa tiistaina hyväksymässään lausunnossa.
– Epäluottamuksen kasvamiseen vaikuttaa myös epärealistinen aikataulutus, johon ei enää uskota.
Utajärven kunta vaatii, että sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuut on selvitettävä ennen muita kuntarakenteiden muutoksia. Kunnan mielestä perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja vaativien sosiaalipalvelujen järjestäminen täytyy yhdistää. Pohjois-Pohjanmaalla järjestämisvastuu olisi koko maakunnan laajuisella sote-kuntayhtymällä.
– Kun laajat sote-alueet on muodostettu, tuleva kuntakenttä voi rakentua suunnilleen nykyiselle pohjalle, mikäli kunnat eivät vapaaehtoisesti näe tarvetta kuntaliitoksiin, lausunnossa todetaan.
Tiukka ei pakkoliitoksille, Utajärven talous hyvässä jamassa
Utajärven mielestä kuntien mahdollisien yhdistymisien tulee tapahtua vapaaehtoisesti, kunnanvaltuustojen päätöksellä.
Utajärven kunnassa on alle 20 000 asukasta ja lapsia syntyy vuodessa alle 50, joten se täyttää yhden hallituksen määrittämistä kolmesta kriteeristä, jotka edellyttävät liitosselvityksiin. Työssäkäyntialueeseen liittyvä kriteeri ei täyty, sillä kunta on työpaikkojen suhteen tarpeeksi omavarainen.
Talouskriteerikään ei täyty, sillä kunnan talous on hyvä. Utajärven viime vuoden tulos on nousemassa 1,3 miljoonaa euroa plussalle ennustetun 1,1, miljoonan sijasta.
Utajärvi muistuttaa, että ei ole olemassa tutkittua tietoa siitä, että 20 000 asukasta olisi vähimmäisraja toimivalle kunnalle, ja vaatii poistettavaksi myös 50 lapsen vähimmäisrajan. Utajärvellä syntyy vuosittain noin 40 lasta.