Hallitus esittää eduskunnalle, että vuonna 2016 kuntien uudet tehtävät ja velvoitteet rahoitetaan täysimääräisesti valtionosuuksilla. Päätös koskee vuoden 2013 kehyspäätöksen jälkeen annettuja tehtäviä.

Tällä hetkellä kuntien uusien tehtävien rahoituksesta puolet katetaan valtionosuuksilla. Mikäli kunnille esitetään vuoden 2015 aikana uusia tehtäviä ja velvoitteita, koskee täysimääräinen valtionosuus myös niitä.

– On luonnollisesti hyvä, että nyt on päätetty, että seuraavalla eduskuntavaalikaudella uusien ja laajenevien tehtävien osalta sovelletaan 100 prosentin valtionosuutta. Tämä on ollut vuosia Kuntaliiton tavoite, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen sanoo.

– Kun aikanaan vuosia sitten se ensimmäisen kerran esitettiin, todettiin valtion puolelta sen olevan mahdotonta. Onneksi mahdoton muuttui mahdolliseksi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kietäväisen mukaan tilanne, jossa samalla periaatteella lisätään kuntien tehtäviä kuin niitä kunnilta siirretään valtiolle, yhdessä uuden kuntatalousohjelman auttaa kansallisella tasolla saattamaan kuntataloutta tasapainoon.

– Harmi vain, ettei tällä eduskuntavaalikaudella päästy toteuttamaan tuota 100 % valtionosuusperiaatetta, Kietäväinen huomauttaa.

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikon, kok., mukaan päätös saattaa hillitä kunnille annettavien tehtävien määrää.

– Tehtävien rahoittamista koskevalla päätöksellä helpotetaan osaltaan valtionosuusprosentin alenemisen vaikutusta kuntatalouteen, Risikko sanoo.

Kuntien peruspalvelujen valtionosuusprosentti alenee 25,42 prosenttiin vuonna 2015. Nykyinen valtionosuusprosentti on 29,57. Osa vähennyksestä liittyy vuoden 2015 alusta voimaan tulevaan valtionosuusuudistukseen.

Kietäväinen painottaa, että valtionosuusprosentin tippuminen yli 4 prosenttiyksiköllä on merkittävä muutos.

– On perusteltua kysyä, toteutuuko rahoitusperiaate, jonka mukaan valtion on turvattava kunnille riittävät voimavarat tehtäviensä hoitamiseen.

– Miten on perusteltua, että valtio katsoo oikeudekseen entistä tarkemmin ohjata kuntien toimintaa, vaikka se osallistuu vain neljänneksellä tehtävien rahoitukseen? Muutos lisää osaltaan painetta kunnallisverotuksen kiristämiseen, Kietäväinen sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*