Mahdollisen palvelutuottajan osallistuminen koko soten kilpailutuksen ajamiseen eteenpäin Jämsässä on herättänyt keskustelua. (Kuva: Ville Miettinen)

Jämsän valtuusto saa 3. marraskuuta käsiteltäväkseen kaupungin koko soten kilpailuttamisen jopa 15 vuodeksi.

Kilpailutuksen käsittelyä on viety niin kovalla vauhdilla eteenpäin, että kiire on herättänyt hämmennystä osassa virkamiehiä ja kuntapoliitikkoja.

Kiireen taustalla on kilpailutusta ajavien halu saada päätös valmiiksi ennen sote-uudistuksen voimaantuloa – oletuksella että uudistuksen aikataulu pitää.

Jämsän kaupunginhallitus päätti 29.9. että ulkoistamisen mahdollisuudet ja vaikutukset selvitetään. 29.10. kaupunginhallitus valmistelee kilpailutusasian valtuuston kokousta varten.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kaupunginjohtaja Ilkka Salminen on huolissaan siitä, kuinka nopeatahtisessa kilpailutuksen ajamisessa toteutuu demokratia, kuntalaisen vaikutusmahdollisuus.

Salminen ei halua ottaa kantaa kilpailuttamiseen sinänsä, mutta häntä arveluttaa vauhti, jolla ollaan päättämässä suurista rahoista.

– Se olisi noin 60 miljoonaa euroa vuodessa, joten 10 vuotta on 600 miljoonaa ja siihen viisi optiovuotta niin se on yhteensä 900 miljoonaa. Se olisi lähes miljardin ulkoistus. Ei ole hyvää hallinto- ja virkamiestapaa, että se tehdään niin kiireellä, Salminen sanoo.

Samoilla linjoilla on Jämsän sosiaali- ja terveysjohtaja Tuula Liehu, joka jätti eriävän mielipiteen Jämsän sote-lautakunnan viimeviikkoiseen päätökseen viedä kilpailutusta eteenpäin.

– Tämmöisellä aikataululla ei pysty tekemään hyvää valmistelua päätöksen perustaksi ja tarjouskilpailun pohjaksi, jos se muutamassa kuukaudessa pitäisi saada valmiiksi, Liehu sanoo.

Keskustelua taustavaikuttamisesta

Jämsän perusterveydenhuollon ja osan erikoissairaanhoidosta tuottaa Jokilaakson Terveys Oy (JLT), josta Jämsä omistaa 39 prosenttia, Keski-Suomen Sairaanhoitopiiri 10 prosenttia ja Pihlajalinna Oy 51 prosenttia. Sopimus päättyy elokuussa 2017.

Jämsässä on herättänyt keskustelua Pihlajalinnan toimitusjohtajan, JLT:n hallituksen puheenjohtajan Mikko Wirénin mukana olo kilpailutuksen valmistelun taustalla.

Wirén kommentoi yksityiskohtaisesti sote-lautakunnan esittelytekstiä lautakunnan jäsenille ja laati listauksen siitä, millä kriteereillä kilpailutus tulisi suorittaa.

Tuula Liehu ei halua suoraan ottaa kantaa siihen, onko potentiaalisen palvelutuottajan taustalla vaikuttamisessa jotain eettisesti arveluttavaa.

– Luottamushenkilöt voivat tehdä johtopäätöksensä, miten he tämän näkevät. Tietenkin siinä aina vaara pyörii, jos ollaan kovin paljon ennakoimassa tulevia tilanteita ja mahdollisesti vaikuttamassa siihen, Liehu sanoo.

Wirén katsoo vain noudattaneensa velvollisuuttaan.

– Havaitsin julkisessa asiakirjassa selviä asiavirheitä. Katsoin että kun edustan Jokilaakson Terveys Oy:tä hallituksen puheenjohtajana, minulla on juridinen oikeus korjata virheet.

– Kilpailutuksen valmistelu alkaa vasta, mikäli Jämsä tekee myönteisen päätöksen kilpailuttamisesta. Sitä ennen jokainen voi vapaasti sanoa mielipiteensä asiasta, Wirén sanoo.

Huoli Jokilaakson sairaalasta

Tuula Liehun esityksessä sote-lautakunnalle kannettiin huolta muun muassa Jokilaakson sairaalan tulevaisuudesta, kun potilaiden valinnanvapaus sairaalan kohdalla ei olekaan toteutunut.

JLT vastaa sairaalan palveluista. Sosiaali- ja terveysministeriön lausunnossa viime keväältä todettiin muun muassa, että sairaala ei ole kunnallinen erikoissairaanhoidon yksikkö eikä kuulu potilaan valinnanvapauden piiriin.

Sote-lautakunnan jäsenille lähettämässään kommentoinnissa Wiren sanoo, että sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty, kok., on luvannut ottaa Pihlajalinnan pyynnöstä Jokilaakson sairaalan aseman potilaiden valinnanvapaudesta uudelleen arvioon.

Rädyn mukaan asia ei kuulu hänen vaan peruspalveluministeri Susanna Huovisen, sd., vastuulle.

– Olen saanut Pihlajalinnalta paperit ja luvannut tutustua asiaan, Räty sanoo Kuntalehdelle.

Lisää soten ulkoistamisista:

Alavus, Ähtäri ja Kuortane kilpailuttavat soten yhdessä

Parkano ulkoistaa soten 10 vuodeksi

Sopimuksen tekohetki ratkaisee, joutuuko kunta tuplamaksajaksi

Ministeri Huovinen kehottaa malttiin erillissopimuksissa

Kuntajohtajat: Sotesta tarvitaan lisätietoa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*