Turku ehkäisee lasten syrjäytymistä uudella palvelulla
Peliyhtiö Supercellin johtajat tukevat säätiön kautta lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyä Turussa. (Kuva: Ville Miettinen)
Supercellin johtajat tukevat säätiön kautta toimintaa, jonka malli otetaan pääkaupunkiseudun Vamos-toiminnasta.
Turussa käynnistyy vuodenvaihteessa uusi hyvinvointipalvelu, jolla pyritään ehkäisemään kestävästi lasten ja nuorten syrjäytymistä.
Tavoitteena on lastensuojelun asiakasmäärien vähentäminen ja raskaiden lastensuojelutoimenpiteiden ennaltaehkäisy.
Erityisenä kehityskohteena nähdään palvelut, jotka auttavat tarttumaan ongelmiin ennen yläkouluun siirtymistä.
Malli pääkaupunkiseudulta
Uuteen palveluun haetaan malli Helsingin Diakonissalaitoksen kehittämästä Vamos-palvelukokonaisuudesta, joka on pääkaupunkiseudulla osoittanut vaikuttavuutensa.
Kaksi kolmesta Vamoksen yli 1 300 syrjälle jääneestä nuoresta pääsee vuodessa kiinni opintoihin, työhön tai niihin valmentavaan toimintaan.
Vamoksen tehokkuus perustuu sosiaali-, terveys- ja koulutuspalvelujen saumattomaan yhteistyöhön ja luottamusta rakentavaan, nuorista välittävään työotteeseen. Helsingissä ja Espoossa Vamoksessa kohderyhmänä ovat olleet 16–29-vuotiaat nuoret ja nuoret aikuiset.
Ongelmiin kiinni entistä aiemmin
Turussa Vamoksen kohderyhmänä tulevat olemaan 12–19-vuotiaat varhaisnuoret ja nuoret sekä heidän perheensä. Monen lapsen ja nuoren ongelmat tunnistetaan jo hyvissä ajoin.
Palvelun tavoitteena on ehkäistä nuorten syrjäytymistä tiiviillä, nuoren omista tarpeista lähtevällä avulla.
Työ tulee keskittymään erityisesti peruskoulun 6. luokkalaisiin sekä peruskoulun päättäviin nuoriin, joilla on vaikeuksia sosiaalisissa suhteissa, vuorovaikutustaidoissa, arjen rutiinien hallinnassa ja kiinnittymisessä palveluihin.
– Turun kaupungin ja Helsingin Diakonissalaitoksen yhteisellä pilotilla on tarkoitus varmistaa lasten ja heidän perheidensä hyvä tulevaisuus. Vamoksen toimintaa tullaan Turussa kehittämään tiiviissä yhteistyössä kunnan ja paikallisten toimijoiden kanssa, Helsingin Diakonissalaitoksen nuorten palvelualueen johtaja Ulla Nord sanoo.
Vamoksen palveluun tullaan yhdistämään Turussa jo olemassa olevia ja kehitettäviä palveluja. Nuori voi hakeutua palveluun suoraan tai hänet voidaan ohjata sinne. Palvelu tulee toimimaan myös lastensuojelun avohuollon tukitoimena.
– Oikea-aikaisella ja kokonaisvaltaisella tuella pyritään estämään nuorten tilanteiden paheneminen ja välttymään raskailta lastensuojelun toimenpiteitä. Vamoksen toiminta tukee myös hyvin lastensuojelulain muutoksen toimeenpanoa. Se velvoittaa kuntaa tarjoamaan aikaisemmin lastensuojelun piiriin kuuluneita tukipalveluja ilman lastensuojelun asiakkuutta, Turun kaupungin hyvinvointitoimialan palvelujohtaja Sirpa Kuronen toteaa.
Säätiö rahoittamaan uutta toimintaa
Turun kaupungin lisäksi Vamoksen toimintaa ryhtyy rahoittamaan perustettava Me-säätiö. Säätiön taustalla ovat peliyhtiö Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen ja luova johtaja Mikko Kodisoja.
– Vamoksen toiminta on hyvin tehokasta; jopa kaksi kolmasosaa toiminnan piirissä olevista nuorista on saanut uuden suunnan elämälleen. Lasten ja nuorten syrjäytyminen on yhteiskunnallinen ongelma, jolta ei voi sulkea silmiä. Lisäksi halusimme Turun alueen kasvatteina kantaa oman kortemme kekoon, kertoo Ilkka Paananen.
Turun kaupunki ja Me-säätiö jakavat kolmen vuoden ajan Vamos-toiminnan kustannukset puoliksi. Vuositasolla kokonaiskustannukset ovat 400 000 euroa. Kolmen vuoden jälkeen toiminta siirtyy kokonaan kaupungin rahoitettavaksi.