Ohjelmisto- ja järjestelmäongelmat hidastavat valtakunnallisen sähköisen potilasarkiston käyttöönottoa yliopistollisissa sairaaloissa. Suma seisoo, kun Helsingin, Turun, Tampereen ja Kuopion yliopistollisen sairaaloiden käyttämä Uranus-tietojärjestelmän tuorein versio ei vielä toimi luotettavasti.

Yliopistosairaalat ovat sopineet, että järjestelmään siirtyy ensimmäisenä HYKS. Viime syyskuussa suoritettu Uranus-version vaihto oli tähän mennessä Suomen historian suurin terveydenhuollon tietojärjestelmän käyttöönotto.

Alun perin HUS:n piti liittyä KanTa-palvelujen potilastiedon arkistoon lokakuussa, mutta näillä näkymin liittyminen tulee tapahtumaan pääosin vasta ensi vuonna. Samaa tahtia lykkääntyy myös Turun, Tampereen ja Kuopion mukaantulo järjestelmään.

– Uranuksen uusin päivitetty versio on ollut vielä epävakaa ja kaatuillut, joten liittymistä on jouduttu lykkäämään. Nyt näyttää siltä, että aloitamme joulukuussa HUS:n pienempien sairaaloiden osalta ja HYKS liittyy kokonaisuudessaan järjestelmään 2015 keväällä, HUS:n hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen kertoo.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Oulun yliopistollinen sairaala käyttää Esko-järjestelmää, mutta ongelmia on ollut myös Oulun suunnalla.

– Olemme alkuperäisestä aikataulusta myöhässä. Oulaskankaan sairaala liittyy järjestelmään 17. marraskuuta ja valtaosa OYS:sta seuraa perässä ensi vuoden puolella. Tämä on iso kakku ja kaiken pitää toimia moitteetta, ennen kuin järjestelmä otetaan käyttöön, painottaa OYS:n hallintoylilääkäri Juha Korpelainen.

Alkuperäisen aikataulun mukaan julkisen puolen terveydenhoidon olisi tullut olla mukana sähköisessä arkistossa syyskuun alkuun mennessä. Yksi tuoreimmista tulokkaista Kelan pitämään arkistoon on Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä. Sähköisen arkiston käyttöönottoprojektia Kainuussa johtava terveyskeskuslääkäri Tuula Sassi muistuttaa, että jokaisen kannattaa käydä katsomassa omat tietonsa Omakanta-palvelusta.

– On tärkeää käydä lukemassa omat tietonsa ja kuittaamassa, että tuntee sähköisen arkiston toimintaperiaatteet. Samalla kannattaa antaa suostumus siihen, että potilastiedot ovat käytössä myös Kainuun ulkopuolella. Ilman suostumusta tiedot eivät ole muiden kuin Kainuun soten yksiköiden käytössä, Sassi toteaa.

Tällä hetkellä järjestelmästä löytyvät sähköiset reseptit, potilaskertomukset, laboratoriotulokset ja röntgenkuvista annetut lausunnot. Lähivuosina järjestelmä laajenee siten, että arkistosta löytyvät kattavasti kaikki potilaan terveystiedot hoitopaikasta riippumatta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*