Omaishoidon palkkioissa on alueellista vaihtelua, käy ilmi Kelan tekemästä tutkimuksesta. Omaishoidosta maksettava palkkio tutkimusvuonna 2012 oli usein vain laissa määritellyn vähimmäismäärän suuruinen eli vuodessa 4 372 euroa.

Kainuussa, jossa omaishoito vuonna 2012 oli yleisintä, palkkiot olivat pienimmät.

Uudellamaalla, jossa omaishoito oli väestömäärään suhteutettuna harvinaisinta, palkkiot olivat suurimpia.

Palkkiotaso oli korkealla tutkimuksen mukaan myös Ahvenanmaalla, Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Tutkija Elina Ahola muistuttaa, että ilman hoitopalkkiota omaishoitajat olisivat olleet pienituloisempia kuin vertailuväestö. Hoitopalkkio nosti heidän tulonsa vertailuväestön tasolle ja hieman ylikin.

Tutkimuksen mukaan omaishoitajien työssäkäynti 2012 oli vähentynyt vuodesta 2006. Vuonna 2006 joka neljäs omaishoitaja kävi töissä mutta vuonna 2012 enää joka kuudes.

Palkkio kädestä suuhun

Kyselyssä omaishoitajat kertoivat, että omaishoidon tuen hoitopalkkio menee käytännössä kädestä suuhun.

Reilu neljä viidestä käyttää tuen perustarpeisiin, kuten ruokaan ja lääkkeisiin. Joka toinen puolestaan ilmoitti kotitaloutensa joutuvan tinkimään kulutuksesta ainakin jonkin verran.

Omaishoitajien mielestä arjessa heitä auttaisi eniten hoitopalkkion tason nostaminen. Omaishoitajat toivoivat ennemmin sijaishoitajan kotiin tai paremman mahdollisuuden tilapäishoitoon kuin lisää vapaapäiviä.

– Ilman omaishoitoa kaksi kolmesta hoidettavasta tarvitsisi omaishoitajan arvion mukaan ympärivuorokautisen hoitopaikan, tutkija Päivi Tillman muistuttaa.

Tutkimuksen mukaan kuntien työntekijät suhtautuivat myönteisesti omaishoidon tulevaisuuteen, vaikka ylimääräinen 10 miljoonan euron vuosittainen valtionosuus omaishoitoon ei käytännön työssä vielä näkynyt.

Kysely lähetettiin 4 000 omaishoitajalle, joille maksettiin omaishoidon palkkiota vuonna 2012.

Kunnat ovat maksaneet virallisille omaishoitajille palkkiota hoivatyöstä vuodesta 1993 lähtien. Kunnat voivat itsenäisesti päättää palkkion määrästä huomioiden kuitenkin lain edellyttämät vähimmäismäärät.

Linkki tutkimukseen: Rakas mutta raskas työ – Kelan omaishoitohankkeen ensimmäisiä tuloksia

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista omaishoitajien viikkoa. Teemaviikolla järjestetään 150 tapahtumaa. Lue lisää Omaishoitajat ja läheiset ry:n sivuilta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Miksi kukaan sote- ja kelan virkailijoista oma-aloitteisesti ei kerro asiakkaalle lakisääteisesti kuuluvista etuuksista? Päätöksien kanssa viivytellään. Kesästä lähtien olen asioita selvitellyt, tehnyt hakemuksia, soitellut ja tapaillut. Kun on kiinni 24/7 , pitää saada ne vapaapäivät ainakin käyttöönsä. Vapaaehtoisesti en ole pyrkinyt tähän tehtävään, valinnan varaa vaan ei ollut. Liian paljon tämä tilanne rajoittaa mun 67-vuotiaan jokapäiväistäkin elämää.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*