Kuntien määrä Suomessa olisi mahdollista puolittaa, jos otettaisiin kunnolla huomioon olosuhteiden erilaisuus ja eri puolille maata luotaisiin erilaisia ratkaisuja, esitetään Lapin yliopistossa tarkastettavassa väitöstyössä.

OTK, VT Kyösti Tornbergin väitöstyö on Lapin yliopiston ensimmäinen kunnallisoikeutta käsittelevä väitös ja ensimmäinen tutkimus, jossa kuntajaon perusteita ja muun muassa pakkoliitoskysymystä tarkastellaan oikeustieteellisestä näkökulmasta.

Tornberg esittää tutkimukseensa perustuen kokonaisvaltaisen kuntauudistusmallin, jonka nojalla kuntamäärä voitaisiin puolittaa.

Uudistusesitykset kohdistuvat lainsäädännön puutteisiin, ja esitykset pohjaavat niin onnistuneisiin kokeiluihin Suomessa kuin hyviin käytänteisiin Ruotsissakin.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Tornberg tutki väitöstyössään kuntajakoja ja kunnallisia pakkoliitoksia aina vuoden 1862 Ruotsin kunnallisasetuksesta tähän päivään asti.

– Historiallisesti maamme kunnat ovat heterogeeninen joukko, jossa Etelä- ja Lounais-Suomen kuntien olosuhteet ovat verrattavissa Etelä-Ruotsiin, mutta aivan pohjoisimpien syrjäisten kuntien olosuhteet puolestaan Venäjän ja Kanadan pohjoisimpien alueiden olosuhteisiin, Tornberg kuvailee.

Tornberg esittääkin harkittavaksi Lapin olosuhteisiin terveydenhuollon ja sosiaalitoimen tehtäviin ratkaisuksi uutta julkisoikeudellista laitosta, jossa tilaaja ja tuottaja olisivat erotettuna toisistaan.

Utsjoen kunnan osalta olosuhteet ovat niin poikkeavat, että Tornberg toteuttaisi siellä Kanadan mallin mukaisesti territoriohallinnon, jonka resurssit tulisivat valtion budjetista mutta joka hyödyntäisi myös Norjan palvelujärjestelmiä.

Kunnanosavaltuusto takaisi lähidemokratian

Kyösti Tornbergin mukaan useiden kuntaliitosten seurauksena asukkaiden vaikutusmahdollisuudet näyttävät kaventuneen huolestuttavasti.

Hän ehdottaakin, että kuntaliitosten yhteydessä yli 50 000 asukkaan kunnissa tulisi säätää kunnanosavaltuustot pakollisiksi. Tämä takaisi lähidemokratian säilymisen. Pienemmissä kunnissa kunnanosavaltuustojen tulisi olla vapaaehtoisia.

Kunnanosavaltuustot voitaisiin toteuttaa kuntajakolain uudella pykälällä, johon Tornberg esittää väitöstyössään ehdotuksensa. Myös kuntalakiin tulisi lisätä asiaan viittaava säännös.

– Nykyinen laki mahdollistaa aluelautakunnan tyyppisen toimielimen muodostamisen, muttei mahdollista kunnanosavaltuuston perustamista. Tämä on merkittävä lainsäädännöllinen puute, Tornberg sanoo.

Kyösti Tornbergin väitöskirja Kuntajako ja kunnallinen pakkoliitos tarkastetaan Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnassa perjantaina 5. joulukuuta 2014.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*