Keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila olisi valmis antamaan viidelle sote-järejestämisalueelle kaavaillut tehtävät sosiaali- ja terveysministeriölle sekä terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle. Anttila keskusteli aiheesta Yle radio ykkösen Ykkösaamussa torstaina.

Anttila pitää viittä aluetta turhana byrokratiana.

Sote-alueille suunnitellut tehtävät kuuluvat kuntien toimialaan. Anttilan ajatus merkitsisi nykyisin kuntien itsehallintoon kuuluvan päätösvallan siirtämistä valtiolle. Yksi sote-hankkeen suurista ongelmista on juuri perustuslaissa määrätyn kuntien itsehallinnon turvaaminen.

Keskustelussa kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehti ja Anttila arvostelivat voimakkaasti eduskunnassa olevaa sote-järjestämislakia. Lehti piti selvänä, että sote-lakia ei tällä kaudella saada valmiiksi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Hän toivoo, että asiassa ”palataan lähtöruutuun” ja sen jälkeen otetaan oppia Ruotsin mallista. Siinä kansalainen saa palvelusetelin, jolla ostaa tarvitsemansa palvelut sieltä, mistä hyväksi harkitsee.

Anttila ja Lehti ovat molemmat eduskunnan tarkastusvaliokunnan jäseniä. He moittivat voimakkaasti nykyistä valmistelun tasoa, mutta korostivat luottavansa virkamiehiin.

Lehti kaipaa takaisin vanhaa komitealaitosta. Se toisi hänen mukaansa valmisteluun paljon asiantuntemusta, joka nyt jää käyttämättä.

Edustajat arvostelivat voimakkaasti myös hallituksentoimia perhepaketissa sekä kuntarakenneuudistuksessa.

Ykkösaamu on kuunneltavissa täällä.

 

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kysymyksiä kuntaliiton lakimiehelle ja perustuslakiasiantuntijoille sanoo:

    Etelä-Karjalassa on toiminut sosiaali- ja terveyspiiri vuodesta 2010 lähtien.

    Kuntaliiton lakimieheltä ja perustuslakiasiantuntijoilta pyydetään tässä nyt rehellinen lausunto:

    1) Onko Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote rikkonut perustuslain 19 ja 121 pykäliä vuodesta 2010 lähtien?

    2) Onko Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten valtuusto perustuslaillinen sote-integraation rahoittaja-järjestäjä?

    3) Mikä oikeudellinen ristiriita syntyy Etelä-Karjalan perustuslaillisesti itsehallinnollisille asukkaille, jos hallituksen soten järjestämislakiesitys hyväksytään eduskunnan perustuslakivaliokunnassa?

    4) Mikä oikeudellinen ristiriita syntyy Etelä-Karjalan perustuslaillisesti itsehallinnollisille asukksille, jos hallituksen rahoitusmalli hyväksytään?

    5) Onko kukaan koskaan sanonut Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriä Eksotea perustuslain 19 ja 121 pykälän vastaiseksi?

    6) Onko kuntaliiton hallitus koskaan sanonut Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriä Eksotea perustuslain 19 ja 121 pykälien vastaiseksi?

    7) Onko ex-pääministeri Jyrki Katainen tai pääministeri Alexander Stubb sanonut Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriä perustuslain vastaiseksi?

    8) Onko peruspalveluministeri Susanna Huovinen koskaan sanonut Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriä perustuslain 19 ja 121 pykälien mukaiseksi?

    9) Ovatko nykyiset päähallituspuolueet kokoomus ja sdp koskaan sanoneet, miksi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri on perustuslain vastainen, vaikka se on toiminut perustuslaillisesti vuodesta 2010 alkaen?

    10) Onko eduskunnan perustuslakivaliokunta koskaan sanonut Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriä Eksotea perustuslain pykälien vastaiseksi?

  2. Annetaan maakuntien kuntien perustaa vapaaehtoisesti 18 "Eksotea" sanoo:

    Jos Anttila haluaa antaa tehtävät valtiolle, niin mitä Anttila tekee Etelä-Karjala sosiaali- ja terveyspiirille, maakunnan täydessä iskussa olevalle perustuslailliselle Eksotelle ja Etelä-Karjalan kotikunnille tai ylipäätään nykyisille sairaanhoitopiireille?

    Anttilan ehdotusta varmasti ”valmistellaan” komiteoissa seuraavat 20 vuotta.

    Kannattaako tehdä pääotsikkotasoisia heittoja, kun ei ole ymmärrystä mitä kaikkea siitä seuraa?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*