Syrjäytyneet nuoret ovat muita nuoria sairaampia
Nuoret luukulla -raportti tarjoaa tuoreita näkökulmia nuorten palveluita ja syrjäytymistä koskevaan keskusteluun sekä taloustieteen että nuorisotutkimuksen näkökulmasta. (Kuva: Ville Miettinen)
Kroonisesti syrjäytyneet nuoret käyttävät jopa kymmenkertaisesti lääkkeitä ja heidän terveyspalvelujen kokonaiskustannuksensa ovat jopa seitsenkertaiset verrattuna peruskoulun suorittaneisiin nuoriin, jotka eivät ole syrjäytymisvaarassa, ilmenee tänään julkistetusta Nuoret luukulla -tutkimusraportista.
Erityisesti mielenterveysongelmat ovat syrjäytyneillä nuorilla yleisiä. Jopa 60 prosenttia kroonisesti syrjäytyneistä on tutkimusaikana käyttänyt mielenterveyslääkkeitä.
– Voi olla, että sairaat nuoret ovat suuremmassa syrjäytymisvaarassa tai syrjäytyneet nuoret sairastuvat, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkija Salla Ikäheimo.
Tutkimuksessa nuori oli syrjäytynyt, jos hänellä ei ole peruskoulun jälkeistä koulutusta, hän ei käy töissä, ei opiskele, ei ole suorittamassa varusmiespalvelusta tai hoida lapsia kotona.
Mukaan ei laskettu pitkällä sairauslomalla olevia, joilla terveyspalvelujen käyttö on oletettavasti tavallista suurempaa.
Syrjäytyneistä syntyvät kokonaiskustannukset kertyvät pääsääntöisesti vuodeosastohoidosta ja erikoissairaanhoidosta. Tämä pätee erityisesti niin kutsutussa piipahtelijoiden ryhmässä, jolla tarkoitetaan nuoria, jotka liikkuvat syrjäytymisvaaran ja muun toiminnan välillä.
Nuoret luukulla -raportti tarjoaa tuoreita näkökulmia nuorten palveluita ja syrjäytymistä koskevaan keskusteluun sekä taloustieteen että nuorisotutkimuksen näkökulmasta. Raportti perustuu THL:n ja Nuorisotutkimusverkoston yhteiseen tutkimushankkeeseen, joka on toteutettu opetus- ja kulttuuriministeriön erillisrahoituksella.
Linkkejä lisätietoihin:
Tutkimusraportti STM:n Julkarissa
THL:n diaesitys tutkimustuloksista
Nuorisotutkimuskeskuksen diaesitys haastatteluaineiston analyysista