Väestön ikääntyminen lisää tarvetta kuntalaisten osallistumiselle sote-palveluihin. Se puolestaan edellyttää kuntademokratian syventämistä (Kuva: Eksote)

Kuntademokratian monipuolistamisen Kuntalaiset keskiöön -projekti saatettiin päätökseen Kuntatalossa pidetyssä seminaarissa 26.2.

Kaksi vuotta kestäneen projektin päämääränä oli vaikuttaa näkemyksiin ja lisätä ymmärrystä kuntademokratian monipuolistamisen tärkeydestä ja tuoda kuntalain uudistamistyöhön kuntien paikallistoimijoiden näkemykset ja tarpeet.

– Taustalla on krooninen huoli siitä, miten kuntademokratia voi ja miten sitä voidaan kehittää, sanoo erityisasiantuntija Päivi Kurikka Kuntaliitosta.

Projektin tuloksina syntyivät luottamushenkilöiden käyttöön Kuntalaiset keskiöön -verkkotyökalupakki ja koulutusohjelma sekä projektiverkosto. Myös kansallisen Demokratiapäivän lanseeraaminen syksyllä 2013 kuului projektiin.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kunnissa tarvitaan yhä enemmän tietoa ja osaamista siitä, miten kuntalaiset otetaan erilaisiin päätöksentekoprosesseihin ja palvelujen suunnitteluprojekteihin mukaan.

– Se vaatii ymmärrystä siitä, miten prosesseja johdetaan kunnassa. Näihin asioihin haluamme pureutua koulutusohjelman kokonaisuudessa ja osaltamme toteuttaa viranhaltijoiden osaamisen vahvistamista, Kurikka sanoi puheenvuorossaan päätösseminaarissa.

Kurikan mukaan se, että kuntademokratian toimivuuden ja sen toimintatapojen monipuolistamisen tärkeys sisäistetään, on merkittävää myös kunnan olemassaolon oikeutukselle.

Seminaarissa kuultiin esimerkki Englannista Shropshiren maakunnasta, jossa kuntalaiset on otettu mukaan ikäihmisten palvelujen toteuttamiseen ja suunnitteluun. Vastaavasti päättäjät ovat lähteneet kentälle, paikallisten pariin saamaan suoraa kokemusta siitä, mitä käytännön tasolla tapahtuu.

Taustalla on säästötarve, joka on syntynyt väestön ikääntymisestä.

– Kuntalaisten osallistumisen kannalta on oleellisen tärkeää, että he saavat tietoa siitä, millä tavalla heidän osallistumisensa palvelujen kehittämiseen esimerkiksi kyselyissä on vaikuttanut lopputulokseen, kertoi Shropshiren käytäntöjä esitellyt Tarja Teitto-Tuckett, Suomalais-Brittiläisten yhdistysten Keskusjärjestön puheenjohtaja.

Projektin päättymisestä huolimatta työtä on edessä runsaasti, Päivi Kurikka muistuttaa.

– Avaamme kansallisen kuntademokratia-verkoston, joka on avoin kaikille ja jatkamme soten proseseihin ja mentelmiin joilla kuntalaiset voidaan ottaa mukaan suunnitteluun.

Projektiin osallistuivat Helsinki, Hollola, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Lahti, Lappeenranta, Malax, Oulu, Pirkkala, Pudasjärvi, Raahe, Rovaniemi, Suomussalmi, Tampere, Turku ja Vantaa.

Päivi Kurikan haastattelu Kunta.tv:ssä

Tarja Teitto-Tuckettin haastattelu Kunta.tv:ssä

Lisää aiheesta:

Kaija Majoisen blogikirjoitus Kuntakokeilut – hallinnasta sallintaan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*