Hämeenkyrön kunnanjohtaja Antero Alenius pitää eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kannanottopyyntöä täsmennettyyn lakiesitykseen niin kohtuuttomana, että kannan kertominen on mahdotonta.

Valiokunta välitti kunnille maanantaina Kuntaliiton kautta tiedotteen sote-lakiin esittämistään muutoksista ja ilmoitti että kunnilla on keskiviikkoon asti aikaa kertoa kantansa uudistuksiin.

– Tällainen säädösmuutoksia koskevan tiedotteen arviointimenettely ei ole hyvän hallintotavan mukaista lainvalmistelua ja lain vaikutusten perusteellista ja avointa arviointia, Alenius kirjoittaa vastauksessaan kannanottopyyntöön.

– Kahden päivän kyselymenettely on kuntien päätöksenteon täydellistä aliarvioimista samoin kuin se, että sosiaali- ja terveysvaliokunta puolestaan ehtisi tällä aikataululla perehtyä kuntien lausuntoihin.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kannan ottamisen sijaan Alenius esittää sote-valiokunnalle kysymyksen:

– Jos Hämeenkyrön kunta joutuu laskennallisten tekijöiden perusteella maksamaan kuntayhtymälle sote-maksua 1 Me enemmän kuin todelliset kustannukset ovat, miten varmistetaan, että kuntayhtymä suuntaa lisärahoituksen niiden tarpeiden kattamiseen, joiden perusteella sote-maksu on laskettu? Vai käykö niin, että lisärahoitus suuntautuukin kuntayhtymässä suurta äänivaltaa käyttävän tai muiden kalliisti palvelut tuottavien kuntien kustannusten kattamiseen?

”Kohtuutonta”, ”surullista”

Petäjäveden kunnan mielestä sote-valiokunnan toiminta ei täytä huolellisen ja asianmukaisen lain-valmistelun kuulemisen kriteereitä.

Kunnanjohtaja Teppo Sirniön mukaan asiaa ei ehditä käsittelemään kunnanhallituksessa, joten kyseessä on kunnanjohtajan kannanottona.

– On kohtuutonta olettaa kuntien kykenevän lausumaan asiassa siten, että lausunnot ehdittäisiin valmistelemaan huolella saati että ne ehdittäisiin käsitellä asianmukaisesti kuntien päätöksenteossa.

Toisaalta kuntien kannanoton perustaminen vain suppeaan valiokunnan tiedotteeseen ei anna kunnille riittävää tietopohjaa lakiluonnoksen sisällöstä ja vaikutuksista kuntien tulevaan toimintaan. Valiokunnan kuulemismenettely on surullinen jatko koko sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmisteluun tämän eduskunnan aikana.

Rautavaaran kunta puolestaan ei hyväksy sote-uudistuksen lainsäädäntöä esitetynlaisena, ”koska se ei turvaa paikallisessa ohjauksessa olevaa palvelutuotantoa eikä niihin kytkeytyvää elinvoima- ja innovaatioulottuvuutta”.

Rautavaaran lausunnossa muistutetaan, että oikeuskansleri piti aikoinaan kuntauudistuksessa kunnille varattua reilun kahden kuukauden lausuntoaikaa lyhyenä kun huomioitiin uudistuksen laajuus.

– Nyt vastaavankokoisessa sote-uudistuksessa kannanottojen jättämiseen varataan aikaa kaksi päivää ja lausunotaineistotsa jätettiin pois koko lakiluonnos, josta kannanottoja pyydetään.

– Valiokunnan kuulemismenettely on surullinen jatko koko sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmisteluun tämän eduskunnan aikana, Rautavaaran lausunnossa todetaan.

Lisää aiheesta:

Pikapyyntö sote-kannasta hämmentää

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*