Kittilän kunnanjohtajan Anna Mäkelän erottamisen taustalta löytyy yhä erikoisempia käänteitä. (Kuva: Hannu Kataja)

Kittilän hissijupakan ja valtataistelun puimiseen on käytetty lainopillista apua, jonka maksaja on kunnanhallitus mutta jonka olemassaolosta ei kunnan virkamiesjohdolla ole ollut tietoa, kirjoittaa Suomen Kuvalehti.

Kittilän vt. kunnanjohtaja Esa Mäkinen on tuonut kunnanhallituksen esityslistalle lakiapuun liittyvän, kunnanhallituksen maksettavaksi osoitetun laskun.

Mäkinen haluaa selvittää, mistä on kyse lakiavussa, josta kunnan virkamiesjohto ei tiedä ja jonka ostamisesta ei löydy minkäänlaista päätöstä kunnanhallituksen pöytäkirjoista.

Laskun lakiavusta on allekirjoittanut oikeudellinen avustaja Pertti Eilavaara. Laskutuksen perusteena on ”kunnanhallituksen neuvonta, kirjelmien analyysi, yksittäisten tapausten muistiot ja oikeustapauskoonnit”. Lasku on osoitettu kunnanhallituksen puheenjohtajalle Timo Kurulalle.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Laskun mukaan kunnanhallitus olisi ostanut Eilavaaralta lainopillista neuvontaa asioissa, jotka liittyvät kunnan enemmistöomistamaan hissiyhtiöön ja kunnanjohtajan irtisanomiseen, Suomen Kuvalehti kirjoittaa.

Eilavaaralla on ollut toimeksianto jo päivää ennen (15.12.2013) kuin Kittilän kunnanhallitus alkoi käsitellä hissiyhtiön asioita (16.12.2013).

Kunnanhallituksen esityslistan mukaan Eilavaaralta on pyydetty kaikkea materiaalia johon lasku perustuu, mutta hän on vastannut toimittaneensa aineiston kunnanhallituksen edustajalle eikä toimita niitä enää.

Erotettu kunnanjohtaja Anna Mäkelä, jonka erottamiseen lakiapua siis on myös laskun mukaan annettu, ei ole tietoinen aineistosta eikä ole tietoinen sellaisen olemassaolosta.

Kurula ja kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Aki Maunula eivät ole pyynnöstä huolimatta toimittaneet aineistoa Mäkiselle tai kunnan arkistonhoitajalle pyydettyyn päivään mennessä.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Pekka Viljanen ei varsinaisesti ylläty uusimmasta käänteestä Kittilän päätöksenteossa.

– Tällainen päätös ei vielä oikeuta ostamaan joltakin tietyltä lakimieheltä tiettyä palvelua tiettyyn asiaan, vaan sellainen päätös olisi tullut käsitellä kunnanhallituksessa erillisenä hankintapäätöksenä, Viljanen sanoo SK:lle.

Viljasen mielestä toiminta näyttäytyy varjovalmisteluna ja hän pitää sitä erittäin kummallisena menettelynä. Viljasen mielestä Eilavaaran aineisto pitäisi luovuttaa myös keskusrikospoliisille, joka tutkii Kittilän sotkua.

Lakiapulasku tuli täydellisenä yllätyksen myös Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Inkeri Yritykselle, joka pyytää valtiovarainministeriön kuntaosastolta apua Kittilän kunnan päätöksenteon järjestämiseksi.

– Nyt esille tullut varjovalmistelu osoittaa, että ulkopuolisella avulla on jo kiire, Yritys sanoo Suomen Kuvalehdelle.

Lista laskun perusteena olevista toimista löytyy kokonaisuudessaan kunnanhallituksen esityslistalta.

Suomen Kuvalehden artikkelit aiheesta:

Kittilän mahalasku – näin kunnan varjohallinto paljastui (16.3.)

Kittilä: Nyt kunta sai salaperäisen laskun lakiavusta, jota ei ole tilattu (9.3.)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*