Eduskunta äänesti odotetuin tuloksin lauantain täysistunnossa toisen asteen koulutuksen rahoituksesta ja opintotuen rajaamisesta vain yhteen tutkintoon.

Rahoituslakiesitys, jolla tavoiteltiin 191 miljoonan euron säästöjä, äänestettiin nurin äänin 47–125 ja opintotuen rajaus luvuin 1–185.

Puhemies Eero Heinäluoma kiitti äänestysten jälkeen edustajia päättyvän vaalikauden aherruksesta.

– Vauhtia ja vaarallisia tilanteita on riittänyt aivan viimeiselle viikolle saakka, Heinäluoma sanoi viitaten viikkoon, jonka aikana hallituspuolueet kaatoivat useita hallituksen itse ajamia lakeja.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Perjantain kaoottiset käänteet lakeja käsiteltäessä kirvoittivat suorasukaisia kommentteja päättäjiltä sosiaalisessa mediassa.

– Monissa maissa on parlamentissa ylähuone ja alahuone. Suomessa hullujenhuone, kirjoitti europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari Twitterissä.

Lauantaina Yle TV1:n Ykkösaamussa vieraillut keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä arvioi eduskuntaan koetelleen kaaoksen kertovan päätöksentekokulttuurista.

– Isoja asioita aivan viime tipassa ja keskeneräisinä. Kyllä kriteerit pitää tietää ennen kuin eduskunnassa tehdään päätöksiä, Sipilä viittasi toisen asteen koulutuksen järjestämislakiin, jonka oppositio kaatoi maanantaina.

– Päätöksentekokulttuuri on kriisissä. Pitää päästä strategiseen hallitusohjelmaan, jossa keskitytään 5–7 tärkeimpään asiaan ja tehdään työtä kollegiaalisesti niin että asiat koskevat kaikkia ministeriöitä eikä niitä käsitellä siiloittain.

Sipilä oli viime keväänä muiden puoluejohtajien kanssa tekemässä suurta sote-sopua, jonka piti tuoda ratkaisu sote-uudistukseen. Toisin kävi, ja Sipilä myönsi olevansa ymmällään.

– Olen miettinyt, tehtiinkö valmistelun alkuvaiheessa oikeat asiantuntijakuulemiset. Työryhmätyöskentely junnasi pienissä asioissa.

– Eihän sote-työ ole mennyt missään nimessä hukkaan. Tiedämme että kunta on liian pieni yksikkö vastaamaan hoitokokonaisuudesta, Sipilä muistutti.

– Vaihtoehdot ovat suuri kuntayhtymä, jossa pitää ratkaista demokratiaulottuvuus ja rahoitus samaan aikaan, ja maakuntamalli, joka mainituissa kahdessa asiassa on ongelmaton.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*