Nuorisotyö on tällä hallituskaudella saanut paljon huomiota.

Suoritteiden laskeminen voi johtaa siihen, että panostus kohdistuu helpoiten hoidettaviin asioihin ja suurimmat ongelmat jäävät hoitamatta.

THL:n tutkimusprofessori Sakari Karvonen kirjoittaa blogissaan nuorten syrjäytymisen ehkäisemisestä. Hän viittaa Nuorisotutkimusverkoston ja THL:n julkaisemaan tuoreeseen tutkimukseen Nuoret luukulla.

Karvosen mukaan tutkimukseen haastatellut sosiaalityön ja työvoimapalvelujen ammattilaiset harmittelivat sitä, että heidän työnsä vaikuttavuutta arvioidaan määrällisin mittarein eli tehtyjen päätösten, asiakastapaamisten ja ‑suunnitelmien määrinä.

– On helppo nähdä, että kun hankala ja helppo asiakas kirjautuvat yhtä suurella painolla vaikuttavuusmittariin, syntyy kiusaus panostaa helpompiin nuoriin ja vältellä vaativampia nuoria, joiden auttaminen on hitaampaa, hankalampaa ja vaatii paljon työtä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Häntä alkaa heiluttaa koiraa, vaikka tutkimukseen haastatellut ammattilaiset selvästi omasivat korkean työmoraalin, Karvonen kirjoittaa,

Hänen mukaansa nuorten syrjäytyminen on politiikan lemmikki, joka tällä hallituskaudella on melkein halattu hengiltä.

Nuorisotakuu ja etsivä nuorisotyö ovat vakiinnuttaneet paikkansa keinona tavoittaa nuoria, jotka ovat koulutuksen ja työmarkkinoiden ulkopuolella.

 

Syrjäytymiskeskustelu syrjäyttää

 

Nuoret luukulla -selvityksessä tutkittiin, miten nuoret itse kokevat tilanteen. Yhdeksi ongelmaksi nousi henkilökunnan jatkuva vaihtuvuus.

Koko syrjäytymiskeskustelu koetaan osin syrjäyttävänä, leimaavana.

– Erityisen ongelmallista tämä on, kun on kyse nuorista, joiden lapsuutta ja varhaista nuoruutta jo muutenkin leimaavat erilaiset hylkäämisen, eristyneisyyden, kiusaamisen ja masentuneisuuden kokemukset, Karvonen kirjoittaa.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*