Lex-Kittilästä keskustellaan
Kittilän hallinto-ongelman ratkaiseminen vie aikansa, arvelee hallitusneuvos Auli Valli-Lintu valtiovarainministeriön kuntaosastola. Hän ei lämpene esiinnousseelle ajatukselle Lex Kittilästä.
Kuntaministeri Paula Risikko, kok., on tarjonnut julkisesti Kittilän kunnalle apua tilanteen selvittämisessä.
Valtiovarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osasto ei ole laillisuusvalvoja, huomauttaa Valli-Lintu.
– Mutta apua olemme valmiit antamaan, ministerin tarjous on voimassa.
Yksi tapaaminen oli jo sovittu, mutta se peruuntui.
– Pallo on nyt Kittilässä.
Myös Kuntaliitto on antanut lausuntoja asiassa.
Valli-lintu ei innostu professori Pekka Viljasen Suomen Kuvalehdessä esittämästä ajatuksesta, että tarvitaan ehkä Lex Kittilä, jonka avulla valtiovalta voi puuttua kunnan hallintoon silloin kun asiat ovat pahasti solmussa.
– Kittilän kunnanhallituksen viimeaikaiset pöytäkirjat kertovat kunnan ajautuneen jo niin vakavaan tilanteeseen, että valtion tulisi voida ottaa kunta tilapäisesti huostaansa, Viljanen sanoo lehden haastattelussa.
Valli-Lintu huomauttaa, että missään tapauksessa laki ei ehtisi tämän akuutin ongelman ratkaisemiseen.
– Sellaisen lain säätäminen olisi todella iso prosessi. Miten määriteltäisiin esimerkiksi kriteerit, joiden mukaan kunnalliseen päätöksentekoon voitaisiin puuttua, hän pohtii.
Taloutensa hoitamisessa epäonnistuneiden kuntien asioihin voidaan puuttua kriisikuntamenettelyssä, mutta Valli-Lintu muistuttaa, että myös sen lain laatiminen oli pitkä ja vaikea prosessi.
– Puuttumisen pitää olla korkean kynnyksen takana.
Todennäköisesti tällaisella lailla ei voitaisi puuttua ongelmiin nopeasti eikä se korvaisi jo olemassa olevia keinoja. Käytössä on erilaisia prosesseja, joilla käytännössä ratkaisevat jo tällaisia tilanteita. On kunnallisvalituksia, voidaan tehdä kantelu aluehallintovirastoon, ja tässä prosessissa on käytössä rikostutkintakin.
– Kyllä asioihin pystytään puuttumaan. Mutta aikaa se vie.
Yleensä aika ja henkilövaihdokset auttavat
Valli-Lintu kertoo, että hankalia tilanteita kunnissa tulee vastaan aika ajoin. Ne kuitenkin yleensä ratkeavat ajan kanssa ja henkilöiden vaihtuessa.
Valli-Lintu arvelee, että keskusrikospoliisin tutkinta on keskeisessä asemassa Kittilän tilanteen ratkaisemisessa.
Suomen Kuvalehdessä Viljanen suomii erittäin rankasti Kittilän päättäjien toimia. Hänen mukaansa ”jonkun pitäisi pystyä seisauttamaan kunnan nykyisenlainen päätöksenteko”.
Viljanen kertoo odottaneensa, että julkisuuden paine olisi saanut tilanteen ratkeamaan.
– Näin ei sitten tapahtunut. Kunnassa on tehty yhä hurjempia päätöksiä, mutta kenelläkään ei ole puuttumiskeinoja tilanteessa, jossa julkisin verovaroin toimiva kunta rikkoo toistuvasti lakeja, Viljanen sanoo Suomen Kuvalehdessä.
Huomio kiinnittyy siihen, että se nimenomaan on Suomen Kuvalehti joka tätä Kittilän tapausta penkoo.
Onko se vain sattumaa, vai löytyykö siihen jokin syy?
Kittilän ongelma on se, että hissiyhtiön asioita ei saanut penkoa eikä kunnankaan asioita saisi penkoa. Julkisen hallinnon ja kunnan omistaman yhtiön asiat ovat kuitenkin julkisia ja niiden tulee olla lainsäädännön ja yleisten normien mukaisia.
Silloin on enemmän kuin hyvä, että niitä pengotaan.
Mikäli Kittilän kunta toimisi niin kuin pitää ei asioita tarvitsisi penkoa vaan se antaisi selvittää ne salailun sijaan.
Hiya! awesome blog! I happen to be a daily visitor to your site (somewhat more like addict ) of this website. Just wanted to say I apaprciete your blogs and am looking forward for more!