Helsinki näytti Apotille vihreää
Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi torstaina sote-tietojärjestelmä Apotin tarjouspyynnön ja jatkaa hankkeen viemistä eteenpäin.
Tarjouksia pyydetään kahdelta jäljellä olevalta ehdokkaalta, Epiciltä ja CGI:ltä. Helsinki ei siis odota markkinaoikeuden päätöstä CGI:n tekemästä valituksesta, jossa se katsoi Epicin saaneen erityiskohtelua hankkeessa.
CGI on vaatinut hankkeen pistämistä jäihin oikeuskäsittelyn päätöksen saamiseen asti. Myös aiemmin tarjoajaehdokkaana ollut Tieto ilmoitti jatkavansa sen selvittämistä, onko se karsittu tarjoajakisassa väärin perustein.
Sote-lautakunnan jäsenen Rene Hurstin, ps., mukaan lautakunnan päätös on lainmukainen, vaikka valitusasia on kesken.
– Todennäköisesti Epicille se menee, hän ennakoi tarjouskilpailua.
– Markkinaoikeuden päätöksen odottaminen ja asian lykkääminen tulisi maksamaan niin paljon, että katsoimme ettei käsittelyä ole tarpeellista siirtää. Kun aikaikkuna tarjoajalle on neljä vuotta, tämä pitää saada työn alle, Hursti sanoo.
”Jatkaminen pienempi paha”
Hursti on jäsenenä myös Helsingin kaupunginhallituksen it-jaostossa, joka tiistaisessa lausunnossaan piti tarjouspyyntöä huolestuttavana mm. puuttuvan ulkopuolisen sote-laatuarvion takia.
It-jaoston puheenjohtaja Otso Kivekäs, vihr., oli Hurstin mukaan neuvonut ”painamaan vihreää”.
– Myös eräs HUSin hallituksen jäsen sanoi että paina vihreää. Kaupungin lakimies sanoi ettei ole lain puolesta mitään estettä etteikö voi näyttää vihreää, Hursti sanoo.
Kivekäs on arvostellut Apottia, mutta torstaina hän totesi vaihtaneensa näkökantaa. Hänen mielestään hanketta kannattaa jatkaa, koska sen keskeyttäminen olisi vielä huonompi vaihtoehto.
– Hanke, jota olen vuosia kritisoinut, on yhtäkkiä vaa’ankielellä, ja voisin sen kaataa. Sen sijaan lähden sitä tukemaan, koska se on kuitenkin kokonaisuuden kannalta parempi, Kivekäs kirjoittaa blogissaan.
Kivekäs kuitenkin myös muistuttaa yhä Apotti-hankkeen ongelmista.
– Sen suuruusluokan hankkeet eivät juuri koskaan onnistu aikataulussaan tai budjetissaan. Apotissa on koetettu paketoida mahdollisimman monta asiaa samaan hankintaan, kun alan nyrkkisääntö on nykyään pikemminkin tehdä mahdollisimman vähän asioita yhdellä kertaa. Silloin onnistuminen on todennäköisempää.
Sote-lautakunnassa SDP:n Jouko Malinen teki vastaehdotuksen tarjouspyynnön palauttamisesta käsittelyyn ja markkinaoikeuden päätöksen odottamisesta.
– Hankejohtaja Hannu Välimäki väitti että ulkopuolinen laatuarvio kestää yhdeksän kuukautta. Eihän se veisi kuin muutaman viikon, kun on valmiit toiminnot ja vaatimusmäärittelyt.
Malisen mielestä laatu olisi kannattanut varmistaa puolueettomasti nyt eikä mahdollisesti myöhemmin.
– It-hankkeissa, varsinkin kun tämä lienee Suomen suurin ja ainutlaatuinen maailmassa kun mukana on myös sosiaalipuoli, laatu olisi kannattanut varmistaa tässä vaiheessa eikä sitten kun lähdetään hakemaan tarjouksia.
– Toivottavaa on että asiat etenisivät, järjestelmiä tarvitaan, ei siinä mitään. Mutta jos väitteet osoittautuvat oikeiksi, tuleeko pitemmän päällä kalliimmaksi se että tulee joku järjestelmä jota joudutaan paikkaamaan, Malinen sanoo.
Määrittelyaineiston julkaisu tärkeää
Erityisasiantuntija Karri Vainio Kuntaliitosta pitää päätöstä jatkaa hankintamenettelyä tässä vaiheessa perusteltuna. Erityisen tärkeää on, että Apotin määrittelyaineisto julkistettiin maaliskuussa.
– On hyvä muitakin kuntia ja sairaanhoitopiirejä silmällä pitäen, että laaja määrittelyaineisto on julkaistu arvioitavaksi, Vainio sanoo.
Malisen ja it-jaoston lausunnon peräänkuuluttaman riippumattoman arvion toteuttaminen ei olisi ollut aivan yksinkertaista.
– Tämän tyyppisessä tilanteessa se on haastavaa, koska riippumattomia tahoja, joilla on myös riittävä sosiaali- ja terveydenhuollon tuntemus, ei välttämättä ole helposti löydettävissä.