Säästötarve ajaa Britannian kuntia yhteistyöhön
Terästeollisuus ei enää kukoista Sheffieldissä, mutta tilalle on tullut uutta yrittäjyyttä. Viime vuonna työttömien määrä Sheffieldissä putosi tuhansilla. (Kuva: Ville Miettinen)
Yhteinen hallinto ja muut yhteistyön muodot lisääntyvät Britannian paikallishallinnon tasolla, arvioi Kuntaliiton englantilaisen sisarliiton asiantuntija Dominic Rowles.
Rakenteellisista uudistuksista ja alueellisista yhdistymisistä käydään keskustelua kovan säästötarpeen takia. Englannissa julkisiin palveluihin on tehty merkittäviä leikkauksia viimeisten neljän viiden vuoden aikana.
– Itse asiassa paikallishallinto on joutunut leikkaamaan 40 prosenttia budjetistaan. Kyse on siis perusteellisesta palvelujen uudelleen järjestämisestä, Rowles sanoo.
Paikallishallintojen yhteistyötä on jo kokeiltu Manchesterin ympäristössä. Rowlesin mukaan kysymykseen voi muuallakin tulla esimerkiksi hallinnon vastuiden jakaminen vierekkäisten aluehallintojen kesken.
Englannin, Skotlannin, Walesin ja Pohjois-Irlannin kuntajärjestöt ovat yhdessä vedonneet sekä ennen vaaleja että vaalien jälkeen vallan siirtämisestä enemmän kohti paikallishallintoa.
– Paikallishallinto on omasta mielestään paras taso suunnittelemaan ja tuottamaan palvelut, koska se tuntee alueensa erityispiirteet paremmin kuin virkamiehet jopa satojen mailien päässä, Rowles sanoo.
– Paikallishallinto on säännöllisesti viimeisten viiden vuoden ajan viestittänyt, että valtaa päätöksenteossa ja varojen käytössä tulee hajauttaa keskushallinnolta isoihin kaupunkeihin ja kaupunkialueille.
Britanniassa viime viikolla käydyissä parlamenttivaaleissa konservatiivit otti voiton ja enemmistön parlamentin paikoista.
– Jos työväenpuolue olisi voittanut vaalit, tämä olisi toteutunut vielä voimakkaammin, mutta uskon että osa ehdotuksista menee läpi myös konservatiivihallituksessa, ja alueet saavat enemmän itsemääräämisvaltaa päätöksenteossa ja varojen käytössä paikallisella tasolla, Dominic Rowles sanoo.
Katso Dominic Rowesin videohaastattelu
Aiheesta aiemmin:
Britannian kunnat haluavat puhtia päätöksentekoon