Helsinki suitsi kuluja rakennemuutoksella
Helsingin terveysasemilla on parannettu asiakasprosesseja. (Kuva: Ville Miettinen)
Helsingin sosiaali- ja terveysviraston virastopäällikön Hannu Juvosen mukaan Helsinki sijoittuu hyvin kuntien välisessä sote-kustannusvertailussa vuonna 2014. Onnistuminen perustuu pitkäjänteiseen palvelurakenteen muutokseen laitospalveluista avopalveluihin.
– Muun muassa vanhuspalveluissa ja psykiatriassa on onnistuttu taittamaan kustannusten kasvu.
Vanhuspalveluissa panostetaan paljon palveluja tarvitsevien kotihoitoon niin, että sitä voidaan pitää osaksi ympärivuorokautisen hoidon vaihtoehtona.
Sairaalapaikkojen vähentämisen vuoksi Herttoniemen sairaala voidaan kohta lopettaa. Malmin ja Haartmanin päivystyssairaaloiden yhteyteen on perustettu kaksi geriatrista kuntoutusosastoa.
Erikoissairaanhoidon kustannuksia pyritään saamaan kuriin tiivistämällä yhteistyötä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin kanssa.
– Koska Helsingillä on myös omaa erikoissairaanhoitoa, tarkastelemme sitä, miten Helsingin erikoissairaanhoito ja HUSin erikoissairaanhoito toimivat paremmin yhteistyössä. Olemme purkaneet päällekkäisyyksiä ja tarkastelleet hoito- ja palveluketjuja.
Psykiatrian vuodeosastopaikkoja on vähennetty kymmeniä.
Terveysasemien tuottavuutta on parannettu kehittämällä asiakasprosesseja. Helsingin väkiluku nousee 1,5 prosenttia vuodessa ja kustannusten pysyminen ennallaan eri palveluissa merkitsee selvää tuottavuuden kasvua.
Suurin yksittäinen sote-kustannuserä on erikoissairaanhoidon HUS-laskutus, joka oli 530 miljoonaa euroa vuonna 2014. Toinen suuri kustannuserä on vanhusten ympärivuorokautinen hoiva.
Juttu on julkaistu tuoreessa Kuntalehdessä 7/2015.
Muutoksen perussyy on johtamisosaamisen merkittävä parantuminen Helsingin Sote-viraston koko johtoportaassa.
Muutoksen taustasyy on Helsingin kaupungin tuottavuusohjelman implementaatio Sote-virastoon.