PSHP pohtii erikoissairaanhoidon yhtiöittämistä
Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus päättää lokakuun 5. päivä, alkaako se selvittää julkisen erikoissairaanhoidon yhtiöittämistä.
Osakeyhtiömallista on tehty hallituksen linjauksen perusteella esiselvitys. Jos hallitus näyttää vihreää valoa, käynnistyy laaja selvitys, joka toteutetaan loppuvuoden ja alkuvuoden 2016 aikana.
Taustalla on sairaanhoitopiirin strategian uudistaminen, kertoo PSHP:n johtaja Rauno Ihalainen.
– Siinä yhtenä mahdollisena asiana on, että palveluja tuottaisi yhtiömuotoinen toimija.
Laaja selvitys tutkisi, mitä yhtiömuotoinen toiminta voisi tarkoittaa, sen vahvuuksia ja heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkia.
– Yhtiöittäminen ei ole yksityistämistä, hän painottaa. Tavoite on että jatkossakin erikoissairaanhoito on julkisesti ohjattua ja omistettua.
Ihalaisen mukaan PSHP:ssa on hyviä kokemuksia yhtiömuotoisesta toiminnasta tekonivelsairaala Coxasta, Sydänsairaalasta ja FImlab Laboratiorioista.
– Palvelut ovat laadukkaita ja kustannustehokkaasti järjestettyjä. Potilaiden kokemus palvelusta on hyvä.
Juuri näiden tavoitteiden, palvelun oikea-aikaisuuden ja kansalaisen hyvän palvelukokemuksen, saavuttamiseksi osakeyhtiö voisi olla mahdollinen keino, Ihalainen sanoo.
– Yhtiöittäminen ei ole päämäärä sinänsä.
– Erikoissairaanhoidon palvelujen pitää olla laadukkaasti tehtyjä mutta myös ottaa huomioon potilaan elämäntilanteen ja tarpeen. Se on yksi asia jossa meillä julkisella puolella on edelleen parannettavaa, vaikka asiat ovat kehittyneet viime vuosina hyvään suuntaan.
Jos selvitys päätetään tehdä, siinä pureudutaan mm. yhtiömuodon lainsäädännöllisiin, viranomaistehtäviin liittyviin ja verotuksellisiin aspekteihin.
– Kun sote-ratkaisu ja itsehallintoalue tulee, joudumme joka tapauksessa miettimään myös palvelutuotannon koko maassa mutta myös meidän alueella. Tätäkin taustaa vasten selvitys on varmaan ihan hyvä tehdä, että mikä se käytännön toteutus voisi olla.