Jätesuma seisoo Lounais-Suomessa
Lounais-Suomen alueellinen jätehuoltoratkaisu on pahasti jumissa. Pelin vihelsi poikki markkinaoikeus, joka mitätöi alueen jätehuoltoratkaisuun liittyneen kilpailutuksen. Markkinaoikeuden mielestä hankintaprosessissa oli tehty virheitä ja määräsi hankinnan uusiksi.
Pysyvänä alueellisena jätehuoltoratkaisuna Turun, Salon, Forssan, Rauman ja Porin yhteisen jätehankintarenkaan oli tarkoitus kuljettaa sekajätteet vuodesta 2018 alkaen pääosin Ekokemin Salon jätevoimalalle, joka tuottaisi jätteistä sähköä ja kaukolämpöä. Viidennes jätteistä oli tarkoitus hyödyntää energiana Ekokemin Riihimäen laitoksella. Kilpailutettu jätemäärä on 130 000 – 140 000 tonnia vuodessa.
Hankinta oli jaettu kahteen osaan ja jo aiemmin hankintarengas oli ratkaissut vuosien 2015 – 2017 hyötykäytön. Tarkoituksena oli toimittaa jäte energiahyötykäyttöön olemassa oleviin jätevoimaloihin, Riihimäelle, Vaasaan, Vantaalle ja Tukholmaan.
Kaikki ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan, kun hankintamenettelystä matkan varrella pudonneet Veikko Lehti Oy ja Salon Hyötykäyttö Oy voittivat väännön markkinaoikeudessa.
– Koko kilpailutuksen lähtökohtana oli kilpailullinen neuvottelumenettely, jossa pikku hiljaa pudotetaan eri osapuolia pois neuvottelujen tuloksena. Meidän yllätykseksi asiasta tuli sitten tällainen päätös markkinaoikeudesta, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Jukka Heikkilä toteaa.
Asiaa tullaan puimaan vielä korkeimmassa hallinto-oikeudessa.
– Kaikki hankintarenkaan jätelaitokset tekevät oman päätöksensä valituksen laatimisesta. Näillä näkymin tulemme valittamaan, Heikkilä toteaa.
Pitkällinen prosessi
Lounais-Suomessa ollaan ihmeissään alueellisen jätehuollon hankintaprosessin karilleajosta. Ekokemin lämpövoimalan rakentaminen Saloon lykkääntyy tulevaisuuteen, kun varmuutta sopimuksista ei ole.
– Jos selvätkin hankinnat kaatuvat valitusprosessien myötä, niin tämä on iso ongelma suomalaiselle yhteiskunnalle. Asioita ei päästä viemään eteenpäin, eikä toimintoja päästä kehittämään. Pitkät valituskierteet ovat kalliita ja se tosi iso loppulasku päätyy kuntalaisten maksettavaksi, toimitusjohtaja Jukka Heikkilä arvioi.
Markkinaoikeudessa jätevalitus viipyi tuoreimman ratkaisun osalta vuoden verran. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä asiasta tuskin saadaan vuoden 2016 aikana. Valitusprosessien pituus harmittaa, sillä jätteitä syntyy joka päivä.
– Markkinaoikeudestakin meille luvattiin päätöstä toukokuulla, mutta saatiin vasta lokakuun lopulla. Kaiken lisäksi jutussa vaihtui kaksi kertaa tuomari. Näin isoissa jutuissa sellaista ei saisi tapahtua.
Alueellinen ratkaisu
Toimitusjohtaja Jukka Heikkilä painottaa, että Lounais-Suomessa tarvitaan jätehuoltoon alueellinen ratkaisu, joka on myös kuntien ja kuntalaisten kannalta taloudellisesti järkevä. Väliaikaisena ratkaisuna on jopa poikkeuslupien hakeminen kaatopaikkojen jatkoajoille.
– Me haemme kokonaisratkaisua alueen jätehuoltoon. Kierrätystä kehitetään koko ajan, mutta sekajätteen osalta jää aina jotain kierrätykseen kelpaamatonta, jonka kohdalta se paras ja käytännössä ainoa ratkaisu on energiahyödyntäminen. Jätteiden energiahyödyntäminen kaukolämmön ja sähkön tuotannossa on erinomaisen hyvä ratkaisu sekä kustannusten, että ilmaston muutoksen torjunnan kannalta, mutta nykyisellään Suomesta ei löydy riittävästi kapasiteettia meille.
-Väliaikaisena ratkaisuna ennen lopullista päätöstä tulevat myös ulkomaiset vaihtoehdot Virossa ja Ruotsissa kysymykseen. Parhaillaankin meiltä kuljetetaan sekajätettä hyödynnettäväksi Tuhkolmaan Fortum Värmelle, Jukka Heikkilä toteaa.
Mitä sitten olette oppineet tähän mennessä prosessista?
– Kun olemme markkinaoikeuden päätöstä analysoineet ja omia tekojamme pohtineet, niin omasta mielestämme olemme tehneet kaiken oikein. Valitsimme kilpailullisen neuvottelumenettelyn sen takia, että halusimme antaa mahdollisuuden kaikille alan toimijoille. Ehkä meidän olisi sitten pitänyt heti alusta alkaen rajata pienet toimijat ulos ratkaisusta, mutta sitä emme halunneet tehdä, toimitusjohtaja Jukka Heikkilä pohtii.