Uusi toimintamalli tukee sijoitusten avulla julkisen sektorin työhyvinvointia
SIB-mallissa sijoituksin kerätyt varat käytetään työhyvinvointia edistävän toiminnan rahoittamiseen julkisen sektorin organisaatioissa kolmen vuoden aikana. (Kuva: Ville Miettinen)
Lounais-Suomen maistraatti, Savon koulutuskuntayhtymä ja Nurmijärven kunnan Aleksia-liikelaitos ovat ensimmäisinä lähteneet mukaan yhteistyöhön, jossa uudella toimintamallilla tuetaan julkisen sektorin työntekijöiden hyvinvointia.
Social Impact Bond eli SIB on vaikuttavuusinvestoimisen (Impact investing) muoto, jossa sijoittajat rahoittavat asiakasorganisaation hyvinvointia tukevan toiminnan ja kantavat hankkeen taloudellisen riskin. Julkinen sektori maksaa vain tuloksista.
Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäisen Social Impact Bond (SIB) -vaiheen sijoittajiksi lähtevät Me-säätiö, Sitra ja yksityinen finanssisijoittaja. SIBiä hallinnoi Epiqus Oy.
Sijoituksin kerätyt varat käytetään työhyvinvointia edistävän toiminnan rahoittamiseen julkisen sektorin organisaatioissa kolmen vuoden aikana.
SIBin piirissä on aluksi noin 1 300 työntekijää. Työhyvinvointipalvelujen tuottamisesta vastaavat toiminnan alkaessa Aino Health Management Oy, Tietotaito Group Oy, Trainers’ House Oyj ja Headsted Oy.
SIBissä ensivaiheen vaikuttavuutta mitataan sairauspoissaoloissa. Sairauspoissaolojen aiheuttamat taloudelliset menetykset Suomessa ovat vuositasolla arviolta 7 miljardia euroa.
SIBin tavoitteena on vähentää poissaoloja vuosittain vähintään 2,1 päivällä henkeä kohden. Jos tavoite saavutetaan, julkiselle sektorille kertyy mittavia taloudellisia säästöjä, joista osa palautetaan rahaston kautta sijoittajille.
– Vaikka mittarina ovat sairauspoissaolot, tavoitteena on ennen kaikkea yksilön ja hänen työyhteisönsä työkyvyn ja hyvinvoinnin tukeminen. Tämän toivotaan näkyvän niin työntekijöiden parempana elämänlaatuna kuin työnantaja-organisaation tuloksellisempana toimintana, Sitran johtava asiantuntija Mika Pyykkö toteaa Sitran tiedotteessa.