Yeisradion mukaan sosiaalietuuksia jätetään hakematta, vaikka niihin olisi oikeus.

– Moni tukeutuu mieluummin pikavippeihin tai sinnittelee sen sijaan että tarttuisi ripaan sosiaalitoimistossa, arvioi Yleisradiolle THL:n tutkimusprofessori, sosiaalipolitiikan tutkimusyksikön päällikkö Pasi Moisio.

Eniten jätetään hakematta toimeentulotukea. Ylen mukaan alikäyttäjiä voi olla jopa puolet siihen oikeutetuista. Arviot hakematta jäävien toimeentulotukien määrästä vaihtelevat 30 ja 300 miljoonan euron välillä. Yhteensä toimeentulotukea myönnettiin viime vuonna 745 miljoonaa.

Moision mukaan sosiaalietuuksien väärinkäyttö on vähäistä alikäyttöön verrattuna.

Hän arvioi Ylelle, että toimeentulotuen hakematta jättäminen tulee yhteiskunnalle jopa kalliimmaksi kuin se, että kaikki siihen oikeutetut tukea myös saisivat. Hakematta jättäminen voi johtaa lisääntyviin ongelmiin, häätöihin ja pahempaan syrjäytymiseen.

Syiksi hakematta jättämiseen nähdään tietämättömyys, syrjäytyminen sekä hakemisen kokeminen kiusallisena.

Kun toimeentulotuen hakeminen siirtyy Kelaan, sen arvioidaan tavoittavan jopa puolet nyt hakematta jättävistä.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Suurin syy on kunnan säästöpolitiikkka. Sosiaaliviranomaiset pakotetaan vähän joustamaan kunnan suuntaan TTTuki päätöksissä. Asiakasta juoksutetaan ja kyykytetään joidenkin käsittelijöiden toimesta ja yksityisyys menetetään. Erityisesti pikkupaikkakunnilla. Sitkeimmät valittaa ja kyllä tapauksista löytyy näyttöä hallinto-oikeuksista. Ei vähävarainen lähde vapaa ehtoisesti vaarantamaan mielenterveyttään, yksityisyyttään tai lastensa huoltajuuttaan täysin mielivaltaisessa byrokratiasulkeisissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä