Kuntien, julkisen sektorin ja yksittäisten kansalaisten on varauduttava entistä paremmin mahdollisiin suurkatastrofeihin, onnettomuuksiin tai terroriuhkiin. Onnettomuustutkintakeskuksen johtajan, dosentti Veli-Pekka Nurmen mukaan yhteiskunnan varautumisessa on paljon parannettavaa.

– Valitettavasti olemme huonosti varautuneita isoihin katastrofeihin. Jos joku muuta väittää, niin hän rakentelee pilvilinnoja. Tänä päivänä ei enää tarvitse mitään rakenteita räjäyttää tai kaataa, vaan riittää kun käyttää kyberkeinoja, Nurmi huomauttaa.

Viikonvaihteessa Pirkanmaan suunnalla kärsittiin runsaan lumentulon aiheuttamista sähkökatkoksista. Juupajoen kunnanjohtaja Pirkko Lindströmin mukaan kuntaorganisaation kannalta suurimmat ongelmat syntyivät, kun matkapuhelinverkko kaatui. Ongelma on asiantuntijoiden tiedossa.

– Meidän viestintämme on tänä päivänä hyvin pitkälle matkapuhelinten ja erilaisten viestiohjelmien varassa. Jos mobiiliverkkoon tulee ongelmia, niin viestintä pysähtyy, Nurmi myöntää.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Myös lääkkeet ongelman hoitoon on olemassa.

– Akkujen varaan mobiiliverkkojen toimintaa ei järjellisesti voi rakentaa. Ongelma on hoidettava joko pysyvällä tai siirrettävällä varavoimalla. Vuoden 2010 myrskyjen yhteydessä osa operaattoreista hoiti ongelmaa siirrettävien varavoimaloiden avulla, mutta siellä tuli ongelmaksi, että samallakin operaattorilla saattoi olla useita erilaisia kytkentäjärjestelmiä laitteissaan. Tällöin jouduttiin kiinnittämisen sijasta asennustöihin ja se hidasti toimintaa, Nurmi kertoo.

Ennakoimalla halvempaa

Kun kuntatalous elää tiukkaa aikaa, niin kaiken varalta tehtäviin investointeihin käytettävät veroeurot ovat lujassa. Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja kuitenkin painottaa, että paljon hoituu hyvällä suunnittelulla ja varautumisella ennakkoon.

– Tässä on enemmän kyse toimintatavoista, kuin rahasta. Jos toimintatapoja ongelmatilanteissa mietitään etukäteen, niin se on huomattavasti halvempaa, kuin ongelmien ratkominen tilanteen ollessa päällä, Veli-Pekka Nurmi painottaa.

Viime vuosien rajumyrskyt ja pitkät sähkökatkot ovat toki muuttaneet asenteita suomalaisessa kuntakentässä. Töitä kuitenkin riittää.

– Rajuilmat ovat selvästi herättäneet meidät. Suomalaiset eivät usko, ennen kuin itselle kohdalle osuu, johtaja Veli-Pekka Nurmi toteaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*