Asiakasdataa keräämällä pyritään hahmottamaan, miten sote-palveluketjuja voisi kehittää. (Kuva: Seppo Haavisto)

Sosiaalipalvelut voivat aiheuttaa lähes puolet paljon sote-palveluita tarvitsevien kustannuksista, käy ilmi alustavassa analyysissa keskisuomalaisen kunnan kohdalla tutkimushankkeissa, joissa tarkastellaan sote-asiakasdataa Kainuussa ja Keski-Suomessa.

Tutkimushankkeissa keskitytään tutkimaan paljon sosiaali- ja terveyspalveluita tarvitsevien kokonaiskustannuksia sekä niiden jakautumista kunnille, asiakkaalle ja Kelalle.

– Paljon sote-palveluja käyttävien asiakkaiden kustannukset keskittyvät erikoissairaanhoitoon ja siellä tiettyihin yksiköihin, kirjoittavat tutkimushankkeissa vaikuttavat projektitutkija Reija Kuoremäki, tutkijatohtori Toni Ruohonen ja projektitutkija Juha Soikkeli.

– Kun yhdistetään dataa terveyspalveluista ja sosiaalihuollon palvelutehtävistä, huomataan myös, että kustannusten muodostumisessa korostuvat myös kotihoito, tehostettu palveluasuminen sekä lastensuojelu.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Hankkeissa tarkastellaan soten palveluketjuja. Keskeinen kysymys on, millä tavalla sosiaali- ja terveydenhuollon palveluketjuja voidaan kehittää sekä asiakasystävällisempään että kustannustehokkaampaan suuntaan.

– Tiedonkeruu erityisesti sosiaalihuollon palveluiden osalta usealta alueelta on osoittautunut hyvin haastavaksi: tietoja on kirjattu useaan eri järjestelmään ja aineistonkeruuta onkin paikoin suoritettu myös manuaalisesti. Kirjaamiskäytäntöjen alueelliset erot ovat myös haasteena aineistojen yhdenmukaistamisen kannalta, tutkijat kertovat.

Alustavien tuloksien mukaan paljon terveyspalveluita tarvitsevien palvelukäyttö on samankaltaista Kainuun soten ja tähän asti tarkastelussa olleiden Keski-Suomen kuntien välillä.

– Myöhemmissä vaiheissa aineistopohjan laajentuessa tarkastelu ulotetaan koskemaan kattavammin myös muita Keski-Suomen kuntia sekä Kainuun soten aluetta, tutkijat kertovat.

Hankkeiden aktiivisina yhteistyötahoina toimivat Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, Jyväskylän kaupunki ja Sosiaali- ja terveysministeriö sekä päärahoittajina Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra ja Kela.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kummallinen otsikko – sosiaalipalvelut voivat muodostaa, ehkä? Tuskin aiheuttavat.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*