Kymenlaakso yhtenäinen sote-linjauksissaan
Kymenlaakson kunnilla, Kymenlaakson liitolla ja Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymällä eli Carealla on yhteinen näkemys Kymenlaakson tulevaisuudesta sote-uudistuksessa.
Ne haluavat Kymenlaakson keskussairaalasta laajan päivystyksen sairaalan ja näkevät ensisijaiseksi yhteistyösuunnaksi sote-palvelujen tuottamisessa Helsingin ja HUSin.
Yhteiset näkemykset kirjataan valtioneuvostolle vuoden alussa annettaviin lausuntoihin.
Kymenlaakson itsenäiselle sote-alueelle on kuntien, maakuntaliiton ja Carean mukaan vahvat perustelut.
– Kymenlaakson asukasmäärä vuonna 2014 oli maakunnista yhdenneksitoista suurin. Väestömäärän mukaan Kymenlaakson on kuuluttava niiden viidentoista itsehallinto-alueen joukkoon, jotka järjestävät sote-palvelut itse.
Kymenlaakson itsehallintoalueen valmistelua varten perustetaan projekti Kouvolan kaupungin alaisuuteen. Projektin päälliköksi esitetään Kouvolan kaupungin lasten ja nuorten palvelujen johtajaa Ismo Korhosta.
Valmisteluorganisaatio muodostuu ohjausryhmästä, johtoryhmästä sekä projektiryhmistä. Vastaava työ sote-kokonaisuudesta aloitetaan Kotkan kaupungin palvelujohtaja Jorma Haapasen johdolla.
– Ratkaisu vahvistaa Kymenlaakson sisäistä yhteistyötä ja työnjaon kehittämistä. Kouvolassa on pitkät hallinnon perinteet sekä läheinen yhteistyö valtionhallinnon eri toimijoiden kanssa”, sanoo johtoryhmän puheenjohtaja, Kouvolan kaupunginjohtaja Lauri Lamminmäki sanoo.
Nyt alkaa kuulostaa paremmalta. Ollaan oikealla tiellä. Kymenlaakso yksi 15:sta alueesta laajalla 24/7 päivystyksellä. Asukasluvunkin perusteella.
Yhteen hiileen puhallus on alkanut löytyä. Jatkot hyvää moottoritietä pitkin HUS:iin Helsinkiin.
Lappeenranta ja Päijät-Häme ei ole liikenteellisesti saavutettavissa. Ei rautatietä ei julkista liikennettä joka toimisi.
Kymenlaakso on muodostettu Itäisestä Uudestamaasta ja Viipurin läänistä, ja voidaan sanoa että kyllä se näkyy. Satunnaisesti Kotka ja Kouvola voivat olla yhtämieltä, mutta vain pinnallisesti ja hetkellisesti.
Kymenlaaksosta pääsee nopeaan sekä Helsinkiin, Lahteen ja tarvittaessa myös Lappeenrantaan. Kymenlaakso kannattaakin ottaa oppia historiasta ja jakaa alue Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Etelä-Karjalan maakuntiin.