Eduskunta hyväksyi päivähoito-oikeuden rajaamisen
Eduskunta hyväksyi tiistaina varhaiskasvatuslain muutoksen, joka mm. voi rajata varhaiskasvatuksessa olevan lapsen oikeutta päivähoitoon vanhempien työtilanteesta riippuen.
Päätös syntyi äänin 114-65. Lakimuutosta kannattivat hallituspuolueet ja kristillisdemokraatit.
Laki ei velvoita kuntia rajaamaan subjektiivista päivähoitoa vaan se mahdollistaa sen. Ainakin osa kaupungeista aikoo olla ottamatta rajausta käyttöön.
Lakimuutoksesta on käyty runsaasti keskustelua. Lakiluonnoksesta annetuista lausunnoista heijastui keskustelussakin nähty ihmettely lakimuutoksen perusteluista.
Esimerkiksi Kuntaliitto on arvioinut, että hallituksen ilmoittama euromäärä säästöstä, joka muutoksella saavutetaan, on reippaasti yläkanttiin.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos puolestaan ei pitänyt päivähoito-oikeuden rajoittamista perusteltuna ja kiinnitti lausunnossaan huomiota mm. siihen, että subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden rajaamiselle esitetään vain taloudellisia perusteluja.
– Varhaiskasvatuksellisia tai perhepoliittisia perusteluja sille ei ole. Säästöjen syntyminen on tutkimustiedon pohjalta epävarmaa, THL:n lausunnossa todetaan.
Helsingin kaupungin lausunnon mukaan lakiesityksen todellisia taloudellisia vaikutuksia oli hyvin vaikea arvioida tarkasti, koska kaikkia esityksen toteuttamiseen liittyviä tekijöitä ei ollut tiedossa.
– Esimerkiksi tietoa siitä, kuinka moni perhe käyttää tällä hetkellä kokopäiväistä varhaiskasvatusta, vaikka toinen vanhemmista on kotona, ei ole tiedossa. Lisäksi esitys tulee lisäämään hallinnollisia kustannuksia merkittävästi ja vaatii investointeja varhaiskasvatuksen ja muiden viranomaisten käyttämiin tietojärjestelmiin tarvittavien tiedonsiirtojen mahdollistamiseksi.
Lisää aiheesta Kuntalehdessä 13/2015, joka ilmestyy 17.12.
Aiemmin aiheesta:
Kunta.tv:n taltiointi: Varhaiskasvatus muutoksessa – avaimia johtamiseen -seminaari 4.12.
Kuntaliitto: Päivähoito-oikeuden rajaus ei tuo esitettyjä säästöjä