Hallitus julkisti normienpurun tilannekatsauksen
Hallitusohjelman yhteydessä korostettu normien purkaminen etenee eri tahtiin eri puolilla hallintoa. Ministeriöissä on koottu listoja tähänastisista aikaansaannoksista, ja yhteenveto on julkistettu norminpurku.fi-sivustolla. Kuntasektorin normeja puretaan erillisessä työryhmässä.
Ministeriöiden listoissa on konkreettisia esityksiä ja jo toteutuneita päätöksiä sekä yleisiä periaatteita. Konkreettisia asioita ovat muun muassa kauppojen aukioloaikojen ja toisaalta pysäköintikiekon mallin vapauttaminen. Kaavoitukseen liittyvää hallinnollisten menettelyjen määrää on kevennetty ja kaavoitusprosessia sujuvoitettu. Yhteenvedon asioista toteutumassa on myös muun muassa varhaiskasvatuksen uudistuksia.
Merkittävä osa raporteista kuitenkin kertoo, että hallituksen esityksiä on valmisteltu niin, että
niihin on sisällytetty norminpurun kärkihanketta tukevia asioita tai että säädösten sujuvoittamiseen tähtäävä työ on pyritty organisoimaan mahdollisimman pitkälle muutenkin meneillään olevien hankkeiden yhteyteen.
Pääpaino säädösmuutoksissa ja kokonaisuudistuksissa on vuosina 2016−2017.
Norminpurkutyössä tavoitteeksi on asetettu kansalaisten arjen ja yritysten toiminnan helpottaminen sekä kilpailukyvyn parantaminen. Tavoitteeseen pyritään muun muassa viranomaistyötä tehostamalla ja hallinnollista taakkaa keventämällä.
Säännösten sujuvoittamisen katsotaan myös edistävän digitalisaatiota.
Kuntanormien purku etenee työryhmässä
Kuntasektorin tehtäviä ja velvoitteita koskevien normien purkamista mietitään eri ministeriöiden ja Kuntaliiton edustajista koostuvassa valmisteluryhmässä, jolla on määräaikaa maaliskuun loppuun.
Kuntaliittoa työryhmässä edustava kehittämispäällikkö Marja Lahtinen on aika varovainen arvioidessaan työryhmän etenemistä, mutta hallituksen asettama yhden miljardin säästövaikutus kuntien kustannuksiin on tavoite. Tämä edellyttää ministeriöiden vahvaa sitoutumista.
Tavoite on purkaa normeja ja lisätä joustavuutta toiminnan järjestämiseen niin, että kuntien toiminnassa syntyy miljardin euron säästö.
Kunnat ovat Lahtisen mukaan tehneet hyviä konkreettisia ehdotuksia. Tehtäviä ei esitetä radikaalisti lopetettavaksi, mutta joustavuutta kaivataan lisää eli kunnille vapaampia käsiä palvelujen tuottamiseen.
Kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämistä koskeva työ jatkuu.