Grahn-Laasonen: lapsiasiavaltuutetun huoli normipurun vaikutuksista turha
Koulujen velvoitteet eivät ole byrokratiaa vaan osallisuutta ja vastuuta, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila sanoo. (Kuva: Seppo Haavisto)
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen, kok., pitää aiheettomana lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan pelkoa siitä, että hallituksen päätökset kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsimiseksi osoittautuvat haitallisiksi koululaisille.
Kurttila viittasi mm. väljennyksiin velvoitteissa laatia järjestyssääntöjä ja suunnitelmia koulukiusaamiselta suojaamiseksi sekä oppilaan määräaikaisen erottamisen helpottamiseen.
– Suomessa lasten kokema koulutyytyväisyys on kansainvälisesti arvioituna heikkoa. Hallituksen toimet vaarantavat lasten arkiturvallisuutta ja vähentävät suunnitelmallisuutta koulukiusaamiseen puuttumisessa. Suunnitelmallinen työ kiusaamisen ehkäisyssä ja kiusaamiseen puuttumisessa on erittäin tärkeää. Koulujen velvoitteet eivät ole byrokratiaa, ne ovat osallisuutta, lasten arkea ja aikuisten vastuuta lasten arjesta, Kurttila totesi tiedotteessa.
Ministeri Grahn-Laasonen vastasi omalla tiedotteellaan jossa vakuutettiin että koulukiusaamisen ja syrjäytymisen torjumisesta, koulurauhasta, tasa-arvosta sekä yhdenvertaisuudesta ei tingitä.
– Nämä tavoitteet ovat entistäkin vahvemmin sisällä syksyllä voimaan tulevissa uusissa opetussuunnitelmissa, ja niiden noudattaminen on kouluille velvoittavaa jatkossakin, Grahn-Laasonen sanoi.
Hän muistutti että kiusaamista ehkäistään ennen kaikkea aikuisen läsnäololla. Byrokratian purkamisella on tarkoitus vapauttaa opettajien aikaa paperityöstä käytännön työhön oppilaiden parissa.
– Kuntia ei kielletä tekemästä suunnitelmia, sääntöjä tai käyttämästä asiakirjoja johtamisen välineinä, jos ne ovat tarpeellisia, mutta kaikkia ei pakoteta samaan muottiin, ministeri painottaa.
Kurttila peräsi muutosten tueksi näyttöä tutkimuksista tai keskusteluista lasten, vanhempien ja kasvatuksen ammattilaisten kanssa. Hän myös vaati, että hallitus julkistaa peruskouluja ja toisen asteen oppilaitoksia koskevien velvoitteiden muuttamista koskevan valmistelumateriaalin.
– Hallitus on todennut, että kouluturvallisuutta koskevien suunnitteluvelvoitteiden karsiminen kunnille säästöä 150 000 euroa vuodesta 2018 alkaen. Hallituksen arvio on taloudellisiltakin vaikutuksiltaan hyvin kyseenalainen. Hallitus leikkii lasten turvallisuudella ja opettajien jaksamisella, Kurttila näkee.
Hieno päätös vaikka paljon oli vastustajia.