Työpankit työllistävät tänä vuonna yli 9 000 ihmistä. (Kuvakaappaus työpankkitoimintaa esittelevästä videosta)

Kuntien vastuuta pitkäaikaistyöttömien työllistämisessä selvitetään hallituksen kärkihankkeessa parhaillaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamana kokeiluna kuusi vuotta sitten käynnistynyt työpankkitoiminta jatkuu vuoden 2016 ajan. Kokeilussa on käynnissä loppukiri: toimintaa kehitetään ja arvioidaan osana hallituksen työvoimahallinnon uudistamiseen liittyvää kärkihanketta.

Myös kunnissa odotetaan työpankeista ratkaisua työttömyyden hoitoon.

Työpankkikokeilussa seurataankin nyt mielenkiinnolla, miten työpankit onnistuvat yhteistyössä kuntien kanssa. Esimerkiksi Porvoossa etsitään osana työpankkikokeilua tiivistä yhteistyömallia yrityksille, kaupungille ja työllistämistä edistävälle monialaiselle yhteispalvelulle (TYP).

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Porvoon työllisyyspalveluiden päällikön ja Porvoon TYP:a johtavan Mikko Viitasen mukaan yhteistyö vauhdittaisi tuntuvasti pitkäaikaistyöttömien pääsyä työelämään ja vieläpä pysyviin työsuhteisiin pätkätöiden sijaan.

Viitanen näkee työpankit valtion ja kunnan kumppaneina työllistäjinä ja työvoimapalveluiden tuottajina.

– Työpankkiyhteistyön avulla voimme vähentää työttömyyden hoidosta kunnille aiheutuvia kustannuksia. Työpankin vahvuus on siinä, että se työllistää pitkäaikaistyöttömät pysyväisluonteisesti yrityksiin. Tämä ei onnistu kuntien nykyisillä toimenpiteillä kuten esimerkiksi kuntouttavalla työtoiminnalla, Viitanen muistuttaa.

 

Kannustimet houkuttavat
yrityksiä mukaan

Työpankkikokeilu on tarjonnut monille yrityksille mahdollisuuksia uuteen liiketoimintaan ja kasvuun sekä tuhansille työttömälle pysyvän työpaikan. Työpankkeina toimivat yritykset palkkaavat työntekijöitä ensin omaan yritykseensä, ja siirtävät heidät myöhemmin toisiin yrityksiin vakituisiin työsuhteisiin.

Mikäli työpankki onnistuu löytämään kohderyhmään kuuluvalle työpaikan toisessa yrityksessä, maksetaan siitä työllistämispalkkio. Julkisen talouden kannalta on mielekkäämpää maksaa työllistämisestä palkkio työttömyyskorvauksen sijaan.

Nykyiset 13 työpankkia työllistävät sopimusten mukaan noin 9 000 henkilöä vuonna 2016. Kannusteiden myötä yrityksiltä löytyy halua ja mahdollisuuksia lisätä pitkään työttömänä olleiden osuutta henkilökunnastaan ja työllistää näin vaikeasti työllistettäviä rakennetyöttömiä.

Viimeksi mukaan liittyi kaksi isoa valtakunnallista yritystä, Transval Henkilöstöpalvelut Oy ja HR-Yhtiöt Oy.

– Isot yritykset lähtevät mukaan, kun kannusteet ovat kohdallaan ja toiminta on yrityksille kannattavaa. Jos onnistumme näiden isojen yritysten kanssa, työpankkitoiminnalla on kaikki mahdollisuudet avoinna, työpankkikokeilun johtaja Aarne Kuusi Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniasta sanoo.

Työpankkien kotisivusto

Video työpankkitoiminnasta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*