Seraavat kuntavaalit pidetään huhtikuussa 2017. (Kuva: Sonja Eloranta)

Kuntavaalit pidetään keväällä 2017, vahvistaa keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen Kuntalehdelle.

Puoluesihteerit esittivät tammikuussa, että kuntavaalit siirrettäisiin syksylle 2017 ja pidettäisiin samaan aikaan maakuntavaalien kanssa.

Kuntavaalien ajankohtaa on jo kerran siirretty lokakuusta 2016 huhtikuuhun 2017.

Uutta siirtoa esittäneestä ehdotuksesta tuli Laanisen sanoin ”laiskanläksyä” hallitukselta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Ehdotus todettiin perustuslain kannalta pulmalliseksi, hallitus päätyi siihen että kuntavaaleja ei siirretä, Laaninen sanoo.

– Maakuntavaalien osalta meiltä on kysytty mielipidettä jäljellä olevista vaihtoehdoista. Olen saanut tehtäväkseni koota puoluesihteerien näkemyksiä siitä, mikä tässä olisi järkevin vaihtoehto, kuinka maakuntavaalien osalta tulisi menetellä.

Maakuntavaalien järjestämiseksi on useita vaihtoehtoja. Viime viikolla kuntaministeri Anu Vehviläinen, kesk., sanoi, että ensimmäiset maakuntavaalit pidettäisiin mahdollisesti vasta 2021.

Laanisen mukaan peruskysymys on, halutaanko että alusta lähtien valittaisiin maakuntien valtuustot vaaleilla vai olisiko mahdollista ylimeno-/siirtymäkaudeksi valita maakuntavaltuusto jollain muulla menettelyllä.

Tällainen muu menettely voisi olla, että maakuntavaltuustot kootaan kuntavaalien tuloksen mukaisilla voimasuhteilla. Tämäkään ei välttämättä ole ongelmaton menettely, Laaninen myöntää.

– Ongelma on että kun tarkoitus on itsehallintoelimiä lähteä muodostamaan, kysymys kuuluu että olisiko edes siirtymäkauden osalta mahdollista muulla menetelmällä kuin suoralla vaalilla valita.

Vuoden 2012 kuntavaaleissa valittujen valtuutettujen toimikausi jatkuu lain nojalla toukokuun loppuun 2017 asti.

Jos valtuutettu ei halua jatkaa yli vuodenvaihteen, hän voi tehdä siitä ilmoituksen. Jos ilmoitusta ei tehdä, toimikausi jatkuu automaattisesti toukokuuhun 2017 asti.

Aiheesta aiemmin:

Esitys kuntavaalien uudesta siirrosta jakaa valtuustojohtajien näkemykset

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Yhtä hyvin valtuustojen toimiksusi voisi jatkua vuoden 2017 loppuun jos niin päätetään.

  2. Eikö uusia maakuntavaltuustoja voida valita kuten nykyiset valitaan: kuntien valtuustojen valitsemien edustajien edustajainkokouksessa?

  3. Hei,
    Tuo edustajainkokous on ihan hyvä idea. Senkin tosin edellyttää, että hyväksymme sen, että siirtymäkauden ensimmäinen maakuntavaltuusto ei ole suoraan maakunnan asukkaiden valitsema. Itse peräänkuuluttaisin mahdollisuutta integroida kunta- ja maakunta-asiat poliittisesti yhteen, mihin voitaisiin päästä myös aggregoimalla maakuntavaltuutetut kunnallisvaalien tuloksesta (niiden ehdokkaiden vertailulukujen perusteella, jotka ovat asettuneet ehdolle molemmissa vaaleissa). Tämä tosin edellyttää, että kunta- ja maakunta-asiat muutoinkin integroitaisiin toisiinsa, jolloin ne muodostaisivat elimellisesti yhdessä toimivan kokonaisuuden: maakunta budjettiraamien ja rakenneratkaisujen instanssina ja kunta delegoitujen lähipalvelujen toteuttamisen instanssina. Nykykeskustelun valossa tosin näyttää siltä, ettei tällainen integrointi ole ollut päätöksentekijöiden mielessä, mikä tietysti pitkässä juoksussa marginalisoi kunnat ”elinvoiman” edistämisyhteisöiksi.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*