Oman sote-yhtiön perustanut Muurame ei murehdi uudistuksen solmuja
Muuramen oman sote-yhtiön nimi löytyi nimikilpailulla kunnan Facebook-sivuilla. (Kuvakaappaus)
Muurame päätti viime vuonna pistää pystyyn oman sote-yhtiön. Päätös yllätti asiantuntijat niin sosiaali- ja terveysministeriössä kuin Kuntaliitossa.
Yhtiön suunnittelu alkoi, koska silloisten linjausten mukainen sote-uudistus näytti tuovan kunnalle neljän miljoonan euron lisäkulut vuodessa.
Yhtiö aloittaa toimintansa vuoden 2017 alussa. Nyt menossa on tiivis yhtiön ylösajovaihe, kertoo kunnanjohtaja Ari Ranta-aho.
Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistusta mutkineen ja yllätyksineen Muuramessa ei mietitä, esimerkiksi sitä, että kunnat eivät hallituksen suunnitelmissa kuulu tahoihin, jotka voivat sote-uudistuksen toteutuessa tuottaa palveluja.
– Emme ole panikoineet mitenkään tai miettineet edes sitä, että ei voisi tuottaa itse. Juuri käsittelimme sairaanhoitopiirin kanssa hyvässä hengessä asioita, jotka siirtyvät JYTEstä (Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus) Muuramen Hyvinvointi Oy:n palveluiksi.
– Vasta jos tulee jotakin konkreettista joka osoittaa että olemme tehneet jotakin lainsäädännön vastaista, täytyy ottaa kantaa.
Ranta-aho korostaa, että Muuramessa tehdään aitoa soten ydintyötä.
– Kun puhutaan sosiaali- ja terveyspalveluista, me integroimme niitä. Jo monta vuotta olemme elinkaarimallin pohjalle rakentaneet organisaatiotamme.
Ranta-aho puhuu tavoitteesta olla pilotti, esimerkki siitä kuinka asioita voidaan yhdistää aidolla yhteistyöllä.
– Luodaan uusia ennakkoluulottomia malleja. Meillä ihan fyysisesti sosiaali- ja terveyspuolen ihmiset ovat samoissa työyhteisöissä.
Ranta-ahon mukaan säästöjä toivotaan lähinnä ennalta ehkäisevistä toimenpiteistä.
– Se että yksi kuntalainen ei ole monella luukulla, vaan keskiössä. Palvelut löytyvät samasta järjestelmästä, ihminen otetaan kokonaisuutena.
– Meillä ei viime vuonna ollut yhtään lasten huostaanottoa, Ranta-aho ottaa esimerkin ennaltaehkäisyn vaikutuksista.