Järjestöt: Kouluun pyöräilyä tulisi helpottaa
Pyöräjärjestöt kehottavat myös vanhempia mukaan lasten pyöräilyn helpottamiseen. (Kuva: Ville Miettinen)
Koulumatkaliikunnan vaikutus vireystilaan ja sitä kautta oppimiseen on merkittävä, tutkimusten mukaan jopa kunnon aamupalaa tärkeämpää, muistuttavat pyöräilyjärjestöt.
Tänään vietetään valtakunnallista Pyörällä kouluun -päivää osana Pyöräilyviikkoa.
– Koulumatkapyöräily on oivallista arkiliikuntaa lapsille. Lasta ei kannata kyydittää autolla kouluun, jos reitti on turvallinen ja sopivan mittainen pyöräilyyn. Turvallista liikennekäyttäytymistä ja liikunnallista elämäntapaa ei opita auton takapenkiltä, Pyöräilykuntien verkoston ja Pyöräliiton tiedotteessa muistutetaan.
Pyöräilyjärjestöt vetoavatkin vanhempiin, että nämä lyhyiden matkojen kyydittämisen sijaan ryhtyisivät esimerkiksi Pyöräilevän koulubussin kuljettajiksi ja mahdollistaisivat samalla useamman lapsen turvallisen ja terveellisen koulumatkan.
Kouluja ja vanhempainyhdistyksiä kehotetaan kyseenalaistamaan alaluokkien kategorisia pyöräilyrajoituksia, jotka koskevat turhaan tuhansia sellaisiakin oppilaita, joilla on turvallinen pyörämatka kouluun. Esimerkiksi liian vähäinen pyörätelineiden määrä koululla on erittäin huono, mutta silti valitettavan yleinen perustelu pyöräilyrajoituksille.
Pyöräilyjärjestöt haastavat kunnat parantamaan pyöräilyn turvallisuutta koulumatkoilla alentamalla nopeusrajoituksia 20-30 kilometriin tunnissa koulujen ympäristössä sekä kohentamalla pyöräilyn olosuhteita, kuten pyöräväyliä, risteysjärjestelyjä ja pyöräpysäköintiä.
– Joissain kouluissa on pyöräilykielto voimassa. Joskus sille on hyvät perusteet, joskus ei. Silloinkin kun perusteet ovat hyvät, kannattaa yhdessä kunnan kanssa kehittää olosuhteita sellaiseksi että olisi turvallista ja mukavaa liikkua kouluun pyörällä, sanoo Pyöräilykuntien verkosto ry:n toiminnanjohtaja Matti Hirvonen Kunta.tv:n haastattelussa.
Forssan kokeilu: kyytioppilaat kävelevät 500 metriä
Forssassa alkaa tänä vuonna kokeilu, jossa kokeillaan terveellistä vaihtoehtoa koulumatkalle myös niille oppilaille, jotka ovat koulukuljetuksen piirissä tai saapuvat kouluun huoltajan kyyydissä.
Kuljetusoppilaat ja vanhempien kyydissä kulkevat jätetään yhdessä sovittuun paikkaan noin 500 metrin päähän koulusta, ja loppumatka kävellään.
Katso Matti Hirvosen haastattelu Kunta.tv:stä: