Naiset saivat Suomessa äänioikeuden ensimmäisenä Euroopassa. Eduskunta juhlistaa 110-vuotista naisten äänioikeutta juhlaistunnolla.

Naisten äänioikeus Suomessa täyttää tänään 110 vuotta. Eduskunnassa on sen kunniaksi juhlaistunto, jossa käydään ajankohtaiskeskustelu aiheesta Tasa-arvo yhteiskunnan vakauden ja kehityksen edustajana.

Suomi oli Euroopassa ensimmäinen maa, joka myönsi naisille äänioikeuden. Uudessa-Seelannissa naisille oli myönnetty äänioikeus 1893. Muista Pohjoismaista Norjassa naisten äänioikeus pääsi Suomen tasolle 1913 ja Ruotsissa 1919.

Suomessa naiset pääsivät käyttämään äänioikeuttaan ensimmäisen kerran eduskuntavaaleissa 1907. Epätäydellisten määräysten ja keskusvaalilautakuntien tottumattomuuden vuoksi ei kuitenkaan ole tilastotietoa, kuinka paljon tätä oikeutta käytettiin tai mikä oli naisten osuus ehdokkaista.

Naisten osuus kansanedustajaehdokkaista nousi 1900-luvun loppua kohden ja on pysynyt vakaana, hieman alle 40 prosentissa, viimeiset 20 vuotta. Huippuna on vuoden 1991 eduskuntavaalit, jolloin 41,2 prosenttia ehdokkaista oli naisia. Viime vuoden vaaleissa ehdokkaista oli naisia 39,4 %.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kuntavaaleissa naisten äänestysaktiivisuus on ollut korkeimmillaan vuonna 1976, jolloin kunnallisvaaleissa äänesti 78,5 % äänioikeutetuista naisista.

Vuodesta 1984 lähtien naiset ovat olleet miehiä ahkerampia äänestäjiä kunnallisvaaleissa. Vuoden 2012 kuntavaaleissa naisten äänestysprosentti oli 59,8 ja miesten 56,7.

Naisten osuus kunnallisvaalien ehdokkaista kasvoi vuoteen 2008 saakka, jolloin naisia oli ehdokkaista 40,4 prosenttia. Viime vaaleissa, 2012, naisten osuus oli pudonnut 38,8 %:in.

Kunnallisvaaleissa valittujen naisten osuus kasvoi vuodesta 1968 vuoden 2004 vaaleihin asti mutta on sittemmin tasoittunut. Vuoden 2012 vaaleissa naisten osuus kääntyi hienoiseen laskuun, ja naisten osuus valituista valtuutetuista oli 36,2 %.

Lue lisää:

Tietopaketti eduskunnan verkkosivuilla

Tilastokeskuksen infokooste naisista kunnallisvaaleissa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Can someone explain to me the cooctneinn between a midget war, and the movie MM is linking too. I read it, and there is a midget in it, but I have no idea what the hell metaphor he is alluding to.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*