Hämeenkyrö testaa työajan pidentämistä – ”Lähes 2 000 kehittämistekoa”
Uuden mallin tuloksia raportoidaan YouTuben Hämeenkyrö TV:ssä ja muissa sosiaalisen median kanavissa. (Kuvakaappaus Hämeenkyrö TV:stä)
Hämeenkyrön kunta on reagoinut luovan positiivisesti ensi vuonna odottavaan työajan pitenemiseen.
Osana kilpailukykysopimusta työaika myös kunta-alalla pitenee 24 tunnilla ilman ansiotalon muutosta ensi vuonna.
Kunta-alalla toteutustapa vaihtelee sopimusaloittain.
Hämeenkyrössä työajan pitenevä osa käytetään henkilöstön kehittämiseen, ja tätä testataan jo tämän vuoden puolella.
Jokainen Hämeenkyrön kunnan työntekijä saa päättää itse, minkä kehittämistoimenpiteen haluaa toteuttaa. Hän kutsuu mukaan ainakin kaksi työkaveria ja yhdessä he kukin panostavat ideoihinsa yhden työpäivän, yhteensä noin 24 tuntia kolmeen ideaan. He raportoivat hankkeen lopputuloksen näkyvästi kuvin ja videoin käytännön toiminnassa.
Tarkoitus on, että kun työajan pidennys varsinaisesti astuu voimaan ensi vuonna, nyt testattavaa mallia hyödynnetään ja valmiina on ammattijärjestöjen kanssa paikallisesti kehitetty malli työajan pidennyksen hyödyntämiseen.
Pitkäaikaista panostusta
henkilöstöön
Hämeenkyrössä lasketaan, että kun jokainen työntekijä käyttää kolme työpäivää eli yhteensä 24 tuntia oman työn kehittämiseen itse havaittuun tarpeeseen, työn tuottavuutta lisätään 16 800 tuntia vuodessa.
Jos kolme kahdeksan tunnin kehittämistekoa kerrotaan Hämeenkyrön henkilökunnan määrällä, päästään jopa 2 000 kehittämistekoon.
– Se on laskettu niin, että jos kaikki onnistuu sataprosenttisesti. Uskon että varsin huomattavaan määrään päästään, sanoo kunnanjohtaja Antero Alenius Kuntalehdelle.
Hämeenkyrössä on panostettu henkilöstökehittämiseen jo vuosia. Idea työajan pidennyksen mallin testaamiseen syntyi toukokuun lopussa Paremman työelämän messuilla.
– Sopi hyvin päivän teemaan, kun tuli tieto että kunta-alalla oli sopimus tehty, että työajan pidennys tulee. Siihen tartuttiin tuoreeltaan tällä idealla, että voitaisiinko se aika käyttää nimenomaan henkilöstökehittämisen vauhdittamiseen ja suunnata lisääntyvä aika kaikkia tahoja parhaiten hyödyttävään suuntaan, Alenius kertaa.
– Haluamme säilyttää ketterän kehityksen mallin. Ei ole kirjallista ohjeistusta vaan lähdetään idealuonteisella ajatuksella liikkeelle jo tänä vuonna vaikka työajan pidennyksiä ei vielä tänä vuonna olekaan.
Kehitystyö synnyttää
paljon hyvää
Hämeenkyrössä on 565 vakinaista palvelussuhdetta ja määräaikaiset mukaan lukien 732 palvelussuhdetta. Henkilöstöstä on pian 60 henkilöä koulutettu palveluiden tuotekehittäjiksi. Yhteisessä kehittämisessä on mukana henkilöstö, virka- ja luottamushenkilöjohto, henkilöstöjärjestöt, Sastamalan koulutuskuntayhtymä, Tekes, Työelämä 2020-hanke, KunTeko ja kehittäjätoimisto Tamora Oy. Kehittämistyö näkyy Hämeenkyrössä henkilöstöhyvinvointina, asiakaslähtöisyyden korostumisena, digiosaamisena ja selvästi myös talouden suunnassa
– Tässä on syntynyt vahva henki henkilökunnan keskuuteen ja nyt pyritään myötävaikuttamaan siihen, Alenius sanoo.
– Uskon että lisätyöaika antaa mahdollisuuksia nimenomaan niille aloille, joissa ollaan vaikka oppilaiden tai lapsiryhmien parissa, siitä tulee uudella sopimuksella sellaista työaikaa joka pitäisi käyttää työyhteisön sisäisen kehittämiseen, toimintaan, suunnitteluun. Tästä syntyy myös se mahdollisuus suunnata siihen kehittämiseen mitä meillä on jo alulle saatu.