Kuntapaikoista kunnille maksettavaa korvausta aiotaan korottaa, TEM:n maahanmuutto Sonja Hämäläinen kertoi. (Kuva: Sonja Eloranta)

Myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneille tarvittavien kuntapaikkojen määrä on kesän edetessä noussut yli 4 000:n, kun määrä ennen kesälomien alkua oli noin 3 500.

Työtä silti riittää, sillä kuntapaikkoja uupuu yhä tuhansia. Kuntajohtajapäivillä puhunut työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen kannustikin kuntajohtajia ponnistelemaan sen eteen, että valtuustot tekisivät lisää kuntapaikkapäätöksiä.

TEM:n kierroksilla kunnissa on havaittu, että kunnat katsovat asiaa aiempaa laaja-alaisemmin.

– Ei ajatella vain kustannusasiana vaan myös sitä, miten kunta hyötyy tulijoista; uutta väestöpohjaa, elinvoimaa kunnille, uusia opiskelijoita perusopetukseen, ammattikouluihin. Ja miten he ovat uusia asiakkaita kunnassa toimiville yrityksille ja kenties perustavat omiakin yrityksiä, Hämäläinen sanoo Kunta.tv:n haastattelussa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Hämäläinen muistuttaa, että esimerkiksi Ruotsissa on maahanmuuttajien osaamista kyetty hyödyntämään mm. viennin edistämisessä.

– Maahanmuuttajilla on paljon verkostoja ja osaamista jota he tuovat mukanaan.

– Kun työelämä kansainvälistyy ja tulee uusia toimintamalleja, voi syntyä kasvuyrittäjyyttä jota emme ole kotimaisen voimin ehkä osanneet nähdäkään.

Hämäläisen mukaan kuntapaikkasopimusten sisältöjä voidaan räätälöidä ja kehittää niin että yksittäisen kunnan resurssit huomioidaan.

Kuntia on huolettanut mm. vastaanotosta saatavan korvauksen taso.Hämäläisen mukaan korotuksia voi olla tulossa EU:lta haetun tuen avulla. Laskennallisen korvauksen lisäosan korottamisen ohella suunnitelmissa on bonusjärjestelmä, jossa kunta saa sitä enemmän bonusrahaa, mitä isomman vastaanottopäätöksen se tekee.

– Tästä on päätös odotettavissa elokuun loppupuolella, Hämäläinen sanoi.

Lue myös:

Kuntayhteistyö on valttia kotouttamisessa Ylä-Savossa

Maahanmuuttajanaisten kotouttaminen avainasia

Turvapaikanhakijoista koulutetaan viennin edistäjiä Saarijärvellä

Katso Sonja Hämäläisen haastattelu:

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Älkää nyt hyvänen aika pakolaisia töihin laitako.Poloiset on kärsiny välimeren rannan kuumuudesta ja vaarallisesta matkasta tänne kylmään pohjolaan.Nostetaan tonnilla per pää sopeutumis rahaa eli 6000e kuus,plus asumis kustannukset päälle.Pakolaiset on kunnia vieraita,ei tartte ikänä töitä tehdä.

  2. Hyvä puheenvuoro Työ – ja elinkeinoministeriön puolelta.

    Turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia koskeva julkinen keskustelu on Suomessa tosi kapea-alaista ja etupäässä tarkoituksellisen ikävää ja kielteistä. Siksi maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläisen haastattelu on tervetullut, kun hän kertoo kuntien rupeavan ymmärtämään tulijoiden tuoman hyödyn aivan konkreettisina asioina. Lapsikatoa potevat koulut saavat vahvistusta, epäedullinen väestörakenne hieman korjaantuu ja paikalliset yritykset saavat uusia asiakkaita ja uutta työvoimaa jne., kuten Hämäläisen mukaan kunnissa on huomattu.
    Juuri luin lehdestä, miten uusyrityskeskuksissa yhteydenotot ovat lisääntyneet: monikin maahanmuuttaja haluaisi ryhtyä yrittäjäksi. Ja hieno esimerkki on Saarijärvi, jossa turvapaikanhakijoita on koulutettu vienninedistäjiksi.

    Maahanmuuttokeskusteluun toivon tosiaan laajempaa skaalaa. On julmaa, jos pidämme tulijoita pelkkinä kuluerinä, varsinkin kun tiedämme miksi he tulevat ja millaisista kauhistuttavista olosuhteista. Esimerkkinä tällaisesta kerron, että kotikaupunkini valtuutettu ( Ps) luettelee kirjoituksessaan tyypillisen yksisilmäisesti pelkkiä yhteiskunnalle koituvia menoja ja julistaa tulijat ”turvapaikkaturistiksi, joka syö sinunkin pöydässäsi”.

    Muutosjohtaja Sonja Hämäläisen kuvaama asennemuutos kunnissa herättää toiveita paremmasta ja inhimillisemmästä tulevaisuudesta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*