Loviisalle ensimmäinen sote-investoinnin poikkeuslupa
Ensimmäinen sote-investointien poikkeuslupa on mennyt Loviisaan. Kaupunki pääsee rakentamaan vanhuksille uuden tehostetun palveluasumisen yksikön.
Loviisan kaupunki ennätti ensimmäisenä kuntana saamaan sosiaali- ja terveysministeriön myöntämän poikkeusluvan sote-investoinnilleen. Kaikkiaan poikkeuslupahakemuksia on ministeriöön tullut tähän mennessä 21.
Hallitus päätti sote- ja maakuntauudistukseen liittyen rajoittaa kuntien ja kuntayhtymien sote-investointeja määräajaksi 1.7.2016 alkaen. Poikkeuslupaa pitää hakea yli viiden miljoonan euron investoinneille.
-Hakemuksia on sisässä 21 ja tähän mennessä on ministeri tehnyt yhden myönteisen päätöksen. Lähes kaikista poikkeuslupahakemuksista olemme pyytäneet lisäselvityksiä, sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Anne Arvonen kertoo.
Monipuolisia hankkeita
Ensimmäinen poikkeuslupa myönnettiin Loviisan suuntaan, jossa investointi oli vain himpun päälle investointiluvan alarajan.
-Täällä olevien hankkeiden joukossa on monenlaisia investointeja, aina kuntien muutaman miljoonan euron hankkeista, sairaanhoitopiirien 150 miljoonan euron hankkeisiin. 4-5 poikkeuslupahakemusta on meillä tässä virkamieskierroksella ja loppujen osalta odotamme lisäselvityksien saamista. Ministeri tekee sitten päätöksiä, kun saadaan asiat valmistelua, Arvonen kertoo.
Loviisassa ymmärrystä lupamenettelylle
Ensimmäisenä päätöksensä ministeriöstä ulos saanut Loviisa haki lupaa vanhuksille suunnatulle tehostetun palveluasumisen yksikölle.
-Kyseessä on noin 6,5 miljoonan euron hanke. Se lähtee nyt liikkeelle ja rakennetaan vuosina 2017-2018. Tämä ei ole uudisrakentamista, vaan korvaavien tilojen rakentamista. Meidän vanhat tilat ovat yksinkertaisesti niin huonossa kunnossa, ettei niitä kannata peruskorjata, kaupunginjohtaja Olavi Kaleva kertoo.
Ylimääräistä byrokraattista mutkaa ministeriöön ei kaupunginjohtaja osaa moittia.
-Ei tämä menettely tässä tilanteessa huono menettely ole. Sote-uudistus muuttaa niin paljon asioita, että on hyvä katsoa kokonaisuutta. Pitää vähän tuumaustaukoa ja katsoa tarvitaanko suunniteltua investointia, Kaleva arvioi.