Some vai printti avuksi kuntavaalikampanjaan – tai kumpikin?
Nuorisovaltuustojen liitto Nuva ry on aktiivinen sosiaalisessa mediassa, mm. Instagramissa.
Some vai printti – tai kumpikin? Siinäpä pähkäiltävää kuntavaalikampanjoinnissa.
Etenkin nuoret kuntavaaliehdokkaat vannovat nyt sosiaalisen median nimiin. Varttuneemmat tuntuvat luottavan enemmän lehtimainontaan, esitteisiin ja perinteiseen jalkatyöhön. Tiukka talous asettaa rajoja niin ehdokkaiden kuin puolueidenkin budjeteille.
– Somen merkitys on kasvamaan päin ainakin minun ikäluokassani. Siellä tavoittaa paljon oman ikäisiä potentiaalisia äänestäjiä. Jalkatyö on kuitenkin kaikkein tärkeintä. Ihmisiä on tavattava ja heidän asioilleen on oltava aikaa vaalienkin välillä, sanoo vasemmistoliiton kajaanilainen valtuutettu Miikka Kortelainen, 23.
Lohjalainen RKP:n ehdokas Rebecka Streng, 19, pitää sosiaalisen median merkitystä vaalityössä ”äärimmäisen tärkeänä”. Lähestulkoon koko hänen kampanjansa perustuu someen.
Eduskuntapuolueiden puoluesihteereiden mukaan sitä kalliimmat ovat vaalikampanjat, mitä suurempi on kaupunki.
– Pienissä kunnissa ehdokkaamme selviävät varsin kohtuullisilla panoksilla, keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska sanoo.
Kuntalehden kyselyn mukaan enemmistö eduskuntapuolueista pyrkii supistamaan vaalibudjettejaan edes jonkin verran viime kuntavaaleista. Vihreät on poikkeus, vaikka puolue panostaakin nettiin. Puolueen kuntavaalibudjetti yli kolminkertaistuu edellisistä vaaleista.
Vihreän liiton vaalibudjetti, noin 450 000 euroa, on kuitenkin puolueiden joukossa keskiluokkaa. Esimerkiksi kokoomuksella, SDP:llä ja perussuomalaisilla on selkeästi suurempi.
Kuntalehti.fi julkaisee vuoden 2012 kuntavaalien vaalibudjettitietoja kattavasti torstaina 13.10.
Lisää kuntavaalien budjeteista torstaina 13.10. ilmestyvässä Kuntalehdessä 10/2016.
Lue myös:
Tutkija: Kunnallisjärjestöjen vaalirahat jäävät pimentoon
Liian harva äänestää kuntalaisen tärkeimmissä vaaleissa
Kunnallisvaalit ovat kuntalaisen mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Itse olen aikanaan tullut nuorimpana Keuruun kunnanvaltuuston jäseneksi ja huomasin tuolloin, että tässähän on paljon opittavaa. Tätä opiskelua olen jatkanut pikään ja nyt Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtajana on edelleen paljon opittavaa. Toimintaympäristö myös muuttuu ja sekin on otettava huomioon.
Jos joku erehtyy kuvittelemaan, etä kaikki kunnassa alkaa, kun minä tulen valittua, ennustan lyhyttä kunnallisuraa, ellei korjaa asennettaan. Hyvä taito on kuunnella, kyllä toisillakin on sanottavaa ja jokaiseltavoi myös oppia.
Rohkaisen lähtemään mukaan!