Hämeenkyrön kunta saanee helmikuussa valmiiksi toimintamallin, jolla kunta alkaa toteuttaa kilpailukykysopimuksen tuomaa työajan pidennystä.

Hämeenkyrössä pidennys aiotaan käyttää henkilöstöstä lähtevään työn kehittämiseen, kuten Kuntalehti uutisoi kesäkuussa.

Syksyn aikana Hämeenkyrössä on viety suunnitelmia eteenpäin. Kunnanjohtaja Antero Aleniuksen mukaan henkilökunnalla on kiinnostusta uudistaa ja kehittää toimintaa, mutta työajan puitteissa se ei yleensä onnistu. Tähän pidennyspäivät voisivat tuoda ratkaisun.

– Kehittäminen tapahtuisi esimerkiksi kolmen, viiden tai kuuden hengen ryhmissä päivän kerrallaan työyhteisökohtaisen asian kehittämistä ja pohtimista.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Jos vuoden mittaan käyttäisi kolmen päivän työpanoksen, se voisi merkitä yli sataa konkreettista kehittämistekoa.

Hämeenkyrö on jo kouluttamassa oppisopimuksella palvelujen tuotekehittäjien 60 hengen osaajaryhmää.

– Heidän opiskeluun kuuluu nimenomaan että kehittämistoimia tehdään yksiköissä ja osoitetaan opetuksen kautta, miten joko tuottavuutta tai vaikuttavuutta saadaan lisää. Niin hoitoalalta kuin tekniseltä tai hallinnon alalta löytyy esimerkkejä, joissa oma kehittämistoiminta pystyy tuottavia asioita tuomaan esiin, Alenius sanoo.

Alenius korostaa, että kehitysmallin pitää olla riittävän joustava, koska työyksiköt ja mallit ovat erilaisia. Kehittämisen tulee lähte työntekijöistä, ohjaus ylhäältä päin ei tule kysymykseen.

– Kannustamme henkilökuntaa itse löytämään aiheita ja malleja, joiden kehittäminen voi näytön mukaan tuottaa tulosta. Tulokset tulisi voida osoittaa käytännön kokeiluilla.

– Jos työajan pidennyksen voi käyttää näin, ihan varmasti kikyn tavoite täytyy, Alenius uskoo.

Osana kilpailukykysopimusta työaika myös kunta-alalla pitenee 24 tunnilla ilman ansiotalon muutosta ensi vuonna. Kunta-alalla toteutustapa vaihtelee sopimusaloittain.

Juuan kunta pohtii, voisiko pidennystä toteuttaa työhyvinvointia lisäävällä liikunnalla. KT Kuntatyönantajien mukaan pidennys tulisi käyttää suoraan palvelutuotosta lisäävään toimintaan.

Aiheesta aiemmin:

Yritykset ja muut kunnat kiinnstuivat Juuan ideasta – KT tyrmää kiky-liikunnan

Hämeenkyrö testaa työajan pidentämistä – ”yli 2 000 kehittämistekoa”

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*