Lausuntokierroksella katsotaan tulleen paljon paineita sote- ja maakuntalakiesitysten muuttamiseksi.

 

Sote- ja maakuntaudistuksen lausuntokierroksen purkaminen on vielä kesken, ja kentällä kasvaa huoli uudistuksen aikatauluista. Kuntaliiton valtuusto vaati viime viikolla, että lakipakettiin tehdään runsaasti muutoksia lausuntokierroksen pohjalta. Valinnanvapausmallin eteenpäin vieminen virkamiesvaltmistelussa odottaa poliittisia linjauksia.

STM:n ylijohtaja Kirsi Varhila sanoo, että tavoitteena on saada muutama viikko sitten päättyneen lausuntokierroksen analyysi valmiiksi marras-joulukuun vaihteessa.

– Analyysiä valmistellaan kovaa vauhtia. Lausuntoja tuli 760 ja tekstiä on 8000 sivua, joten ihan nopeasti tuo ei käy.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Lakiesityksen on suunniteltu valmistuvan vielä tämän vuoden puolella.

Kuntaliitto vaati viime viikolla, että lakiin on tehtävä paljon muutoksia. Aiemmin eri tahoilla on katsottu, että uudistukseen pitää tehdä niin paljon muutoksia, että esitys täytyy lähettää uudelle lausuntokierrokselle.  Se voisi tapahtua samalla kun valinnanvapausmalli lähtee kierrokselle.

 

Muutoksia kaivataan

 

Kuntaliiton valtuusto katsoi viime viikolla kannanotossaan, että tietyt demokratian toteutumisen ja maakunnan itsehallinnon kannalta keskeiset ehdotukset on lausunnoissa tyrmätty varsin yksiselitteisesti.

– Palautteen perusteella on selvää, että maakunnan palvelutuotannon erottamiselle erilliseen palvelulaitokseen ei ole perusteita. Kustannusten läpinäkyvyys voidaan toteuttaa muilla tavoin, valtuusto katsoo.

Kuntalehden tietojen mukaan voimakasta kritiikkiä kuntien lausunnoissa on esitetty esimerkiksi kuntien määräaikaista verokattoa vastaan. Myös maakuntien palvelulaitoksia sekä kuntayhtymien omaisuusjärjestelyjä koskevat säädökset lakiesityksessä herättää runsaasti tyytymättömyyttä.

Onko varauduttu merkittäviin muutoksiin? Voiko johtaa uuteen lausuntokierrokseen?

– Virkamiehet varautuvat aina kaikkeen, vastaa Varhila.

– Tavoitteena toki on, että uutta lausuntokierrosta ei tarvita. Viime kädessä hallitus päättää mitä mahdollisia muutoksia esitykseen tehdään; kyseessä on hallituksen esitys eduskunnalle.

 

Valinnanvapausmalli odottaa poliittisia linjauksia

 

Kentällä odotetaan kovasti tietoja siitä, miten valinnanvapaus on määrä toteuttaa.

– Tätäkin valmistellaan kovalla kiireellä. Odotamme poliittisia linjauksia, jotta saisimme tiettyjä keskeisiä asioita valmistelun pohjaksi.

– Sisällöstä löytyy virkavalmistelun pohjana olevat versio www.alueuudistus.fi ‑sivulla. Näiden suuntaisesti olemme nyt mallia valmistelleet.

Valinnanvapausesitys lähtee valmistuttuaan lausuntokierrokselle, joka kestää kolme kuukautta. Sen jälkeen on vuorossa lausuntojen analyysi ja siitä tehtävät johtopäätökset. Tarkoitus on, että laki ehtisi silti eduskunnan käsittelyyn ensi kevään aikana.

Kuntaliiton valtuuston kokouksen yhteydessä viime viikolla valtuuston puheenjohtajat ilmaisivat huolensa sote- ja maakuntauudistuksen aikatauluista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Valinnanvapausmalli ei ole sotepihvi isänmaa Suomelle — päinvastoin sanoo:

    Sosiaali- ja terveyspalvelut (sote) saadaan 18:lle kansanvaltaiselle, itsehallinnolliselle järjestäjä, verottaja, rahoittaja, tuottajalle — kuntataloudelle 3 miljardia euroa vuodessa säästäväksi — kolmessa (3) vuodessa siitä, kun toiminta käynnistyy VAPAAEHTOISESTI viimeistään 1.1.2018.

    Tämän on ymmärtänyt Pohjois-Karjalan Siun sote (kuntamuoto) jo noin vuosi sitten. Operatiivinen toiminta käynnistyy 1.1.2017.

    Valmisteluun ei voi kulua enää niin paljon aikaa kuin pioneereilta, koska muusta SAA ottaa oppia.

    _
    Verkossa: Därför är självstyrelse bra

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*