Euroopan komissio on myöntänyt Suomelle lähes 12 miljoonaa euroa kiertotalouden edistämiseen.

Rahoitusta saaneessa CIRCWASTE-hankkeessa toteutetaan vuosina 2016–2023 yli kaksikymmentä konkreettista jätehuoltoon ja kiertotalouteen kytkeytyvää osahanketta.

LIFE-ohjelmaan kuuluva CIRCWASTE-hanke edistää kiertotaloutta käytännön toimenpitein rakentamisessa, maataloudessa, teollisuudessa ja kotitalouksissa Niiden toteuttajat ovat Satakunnasta ja Varsinais-Suomesta, Keski-Suomesta, Pohjois-Karjalasta ja Etelä-Karjalasta.

Hanketta johtaa ja koordinoi Suomen ympäristökeskus. Lisäksi hankkeessa on mukana yli 20 kumppania.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Koko hankkeen budjetti on lähes 19 miljoonaa euroa.

 

Porissa rakennetaan verkostoa

 

Porin kaupungin ympäristövirasto toteuttaa kaksi osahanketta. Toisessa alueelle perustetaan kiertotalouteen perehtynyt asiantuntija- ja neuvontaverkosto jo olemassa olevista asiantuntijatahoista.

– Osio koostuu useista asiantuntijuuteen, ympäristökasvatukseen, kuntalaistoimintaan ja vihreisiin hankintoihin liittyvistä kokonaisuuksista, jossa toteutetaan valtakunnallista jätesuunnitelmaa, kertoo suunnittelupäällikkö Seppo Salonen ympäristövirastosta.

Toinen osahanke liittyy resurssitehokkaaseen rakentamiseen. Siinä tarkoitus on luoda rakentajien, rakennusyhtiöiden, kiinteistönomistajien, viranomaisten ja korkeakoulujen välinen yhteistyöverkosto.

– Tarkoituksena on kehittää uusia menetelmiä rakennusten rakentamiseen, korjaukseen ja purkamiseen, jotta rakennusjätteen määrä minimoitaisiin, sanoo projektipäällikkö Esa Merivalli.

Hankkeen yhtenä käynnistävänä voimana on Satakunnan ammattikorkeakoulun siirtyminen uudelle kampukselle syksyllä 2017. Porissa on esillä myös muita suuria kiinteistöjen muutos- ja saneeraustarpeita.

 

Teollisuuden sivutuotteet kiertoon

 

Porissa on tarkoitus kehittää myös monikäyttöinen teollisuuden sivutuotteiden kierrätyspuisto Peittoon alueelle. Tavoitteeseen pyritään toteuttamalla teollisuuden sivutuotteiden käsittelyyn, testaukseen ja kierrätykseen liittyviä kokeiluita ja pilotointeja Peittoossa.

– Toteutamme muun muassa NdFeB-magneettiromun teollisen kierrätyksen ja magneettien erottelumenetelmien teollisen pilotoinnin sekä testaamme valimohiekkojen hyötykäyttöä maanrakennuksessa, kertoo Peittoon kehittämistoimenpiteistä vastaava Prizztech Oy:n projektipäällikkö Tuula Raukola.

Hankkeen valtakunnalliset verkkosivut ovat Suomen ympäristökeskuksen sivuilla täällä.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*