Kauhajoki ulkoistamassa sote-palvelut
Kauhajoki on ottanut askeleen sote-palvelujen ulkoistamiseksi. Kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että kaupunki aloittaa neuvottelut Kuusiokuntien sote-kuntayhtymän kanssa. Kuusiokunnilla on Pihlajalinna Oyj:n kanssa yhteistyösopimus ja yhteisyritys Kuusiolinna Terveys Oy. Yhteisyritys tuottaa Kuusiokuntien sote-palvelut.
Nyt Kauhajoki, Karijoki, Isojoki ja Teuva muodostavat Suupohjan kuntayhtymän, joka järjestää alueen sote-palvelut. Isojoki on tehnyt päätöksen liittyä, jos kaikki Suupohjan kunnat liittyvät. Teuva on kuitenkin päättänyt olla liittymättä. Karijoen kunnanhallitus on tehnyt asiasta esityksen valtuustolle, joka ei ole vielä päättänyt asiasta.
Nykyiset Kuusiokunnat ovat Alavus, Kuortane ja Ähtäri. Soini on jo sopinut liittymisestä Kuusiokuntiin ensi vuoden alusta.
Heinäkuussa voimaan tullut laki velvoittaa lisäämään ostopalvelusopimuksiin ehdon, jonka mukaan sote-uudistuksen jälkeen maakunta voi irtisanoa sopimuksen.
Kauhajoen kaupunginjohtaja Keijo Kuja-Lipasti huomauttaa, että Kuusiokunnilla on jo olemassaoleva sopimus sote-palveluista. Kauhajoki siis liittyy kuntayhtymään, jolla on jo sopimus valmiina.
Kuja-Lipastin mukaan ainakin tämän hetken tulkinta on, että irtisanomisehtoa koskeva velvoite ei koske tällaista tapausta.
Huoli työpaikoista ja palveluista
Kauhajoella perustelut ovat samantapaisia kuin muissakin yksityistämissä harkinneissa kunnissa. Toisaalta uskotaan, että näin pystytään varmistamaan lähipalvelut, toisaalta niihin liittyvät työpaikat ja siten verotulot.
Nykytilanteeseen verrattuna Kauhajoen kaupungin eduiksi katsotaan muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannusten ennustettavuus, verotulojen kasvu, erikoispalvelujen saaminen alueelle sekä työ- opiskelumahdollisuuksien säilyttäminen ja kasvattaminen.
Esittelytekstin mukaan Kauhajoen kaupungille on myös olennaisen tärkeää, että kaupungin omistamat kiinteistöt ovat jatkossakin tarkoituksenmukaisessa – kuntalaisia palvelevassa – käytössä.
– On myös tärkeää, että palvelutuotannon operatiivinen päätöksenteko säilyy alueella myös maakunnallisen itsehallintoalueen tultua.