Startup-yritys Metatavun tuore toimitusjohtaja Jere Lauha esittelee Mikkelin kaupungin uusia kotisivuja, joiden taustalla toimii KuntaAPI-sovellus. (Kuva: Seppo Haavisto)

Kunnat ovat hyvin eri vaiheissa myös digitaalisuuden hyödyntämisessä.

Mikkeli on luvannut olla Suomen ensimmäinen avoin digitaalinen kaupunki vuoteen 2016 mennessä. Palvelutietojen syötön yhteydessä kehitettiin tietoa hakeva ja jalostava sovellus KuntaAPI. Sovellus toimii vuodenvaihteessa uudistuvien kaupungin kotisivujen taustalla.

Viime kesänä Mikkeli toimi pilottikuntana Suomi.fi -palvelutietovarantotyössä. Kuntien käyttöön tehtiin valmiita pohjakuvauksia kuntien lakisääteisistä tai muuten yleisesti tuotetuista palveluista. Kaikkien kuntien pitäisi kuvata tarvittavat palvelutiedot Suomi.fi-palvelutietovarantoon 1.7.2017 mennessä.

– Kunnilla on iso työ saada kerättyä kaikki tarvittavat tiedot palveluistaan, eikä aikataulu ole monen kohdalla realistinen. Täytettävänä on noin sata kenttää, joissa kysytään yksityiskohtaisia tietoja. Osa on pakollisia, osa valinnaisia ja tilaa on myös vapaalle tekstille. Tietoa on annettava esimerkiksi aukioloajoista tai siitä, pääseekö pyörätuolilla tiettyihin kohteisiin, kertoo Mikkelin tietohallintopäällikkö Tuomas Fjällström.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kunnat ovat hyvin eri vaiheissa myös digitaalisuuden hyödyntämisessä. Niin kunnat kuin yksityisetkin voivat jatkossa käyttää palvelutietovarannon tietoa omissa sähköisissä palveluissaan. Liittymät omien palveluiden ja Suomi.fin välille täytyy kuitenkin tehdä itse.

Otavan opistossa tehtiin sovellus

Mikkelissä oli samanaikaisesti tarve uudistaa kaupungin kotisivut, joten palvelutietokeräyksen yhteydessä käynnistettiin ohjelmistokehitys. Kaupungin liikelaitoksena toimivassa Otavan opistossa tehtiin sovellus nimeltään KuntaAPI, joka jalostaa kerätyn palvelutiedon sopivaksi nettisivuille ja yhdistää myös muut kunnan tietojärjestelmät samaan avoimeen rajapintaan. Tietoa voidaan hakea muistakin avoimista tietovarastoista ja näyttää sitä halutussa muodossa eri sähköisillä kanavilla.

– Jos esimerkiksi jonkun tapahtuman järjestäjä haluaisi kertoa, miten paikalle pääsee eri liikennevälineillä, KuntaAPI hakee tiedon aikatauluista ja pureskelee sen näytettäväksi sopivassa muodossa. Edellytyksenä on, että tieto on varastossa sellaisessa muodossa, että ohjelmoija pystyy rakentamaan sinne liittymän, kertoo sovellusta kehittävä Jere Lauha.

Sovelluksen kehitystoimintaa jatketaan startup-yritys Metatavussa.

Mikkelin uudet kotisivut avautuvat ensi vuoden alussa.

– Tietojen jalostusta mietitään myös esimerkiksi päivähoidon ja ikäihmisten palveluissa, Lauha kertoo.

FAKTA: Vauhtia
sähköiseen asiointiin

  • Suomeen rakennetaan julkisen hallinnon sähköisiä palveluja kansallisella palveluarkkitehtuuriohjelmalla (KaPA). Tavoitteena on parantaa julkisen hallinnon tehokkuutta ja saada aikaan merkittäviä kustannussäästöjä. KaPA-ohjelmassa tuotetaan kuusi uutta
    Suomi.fi-palvelukokonaisuutta.
  • Parhaillaan viranomaisilta ja kunnilta kerätään palvelutietoja yhteiseen palvelutietovarantoon. Sieltä tieto saadaan ulos yhdenmukaisena riippumatta siitä, missä digitaalisessa laitteessa tai kanavassa tietoa näytetään.
  • Kunnilla on kiire syöttää tietojaan Suomi.fi-palvelutietovarantoon, sillä valmista pitäisi olla jo ensi vuoden heinäkuussa. Myös omia palveluja kannustetaan digitalisoimaan. Kunta-KaPA-toimisto auttaa kuntia ottamaan käyttöön Suomi.fi-palveluita.
  • Valtiovarainministeriö myöntää rahoitusta palveluarkkitehtuurin käyttöönottoa nopeuttaviin toimenpiteisiin. Kunnille ja kuntayhtymille rahoitus myönnetään valtionavustuksena.

Teksti: Marja Martikainen

Artikkeli on julkaistu Kuntalehdessä 13/2016

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*