Kuntaliitto painottaa että valinnanvapauteen liittyviin riskeihin on suhtauduttava vakavasti.

Kuntien mahdollisuus omistaa sote-keskuksia monipuolistaisi tuotantoa ja olisi asiakkaiden etu, katsoo Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina.

– Myös kunnille on annettava mahdollisuus yhtiömuodossa omistaa sote-keskuksia tasavertaisesti muiden toimijoiden rinnalla. Tämä olisi ennen kaikkea asiakkaiden, mutta myös järjestämisvastuussa olevien maakuntien etu, sillä se lisäisi lisäten uskottavia vaihtoehtoja palvelutuotantoon koko maassa, Reina perusteli puhuessaan Kuntaliiton ja Keski-Suomen liiton yhteisseminaarissa Jyväskylässä.

Hänen mukaansa kuntien mukanaolo sote-yhtiöissä omistajana monipuolistaisi ja vakauttaisi sote-keskusten omistajarakennetta ja lisäisi tervettä kilpailua markkinoilla toimivien sote-tuottajien kesken.

Voitot pysyisivät Suomessa

– Valinnanvapauden piirissä olevien palvelujen saatavuus paranisi myös kasvukeskusten ulkopuolella.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Samalla kuntien ja yritysten yhteistyölle avautuisi uusia rakenteellisia mahdollisuuksia ja sote-keskusten mahdolliset voitot pysyisivät suomalaisissa ja paikallisissa käsissä, Reina sanoi.

Sote-lakipaketin lausuntokierroksella kunnat kannattivat laajasti mahdollisuutta omistaa sote-tuotantoa, Reina huomautti.

– Yhden yhteiskunnallisen toimijan markkinoille pääsyn kieltäminen olisi todennäköisesti myös ristiriidassa kuntien itsehallinnon ytimeen kuuluvan yleisen toimialan kanssa tilanteessa, jossa järjestäminen ja tuottaminen erotetaan toisistaan lakiluonnoksissa esitetyllä tavalla.

Kuntaliitto kannattaa valinnanvaputta

Joulun alla julkaistut maan hallituksen linjaukset sote-uudistuksen valinnanvapausmalliksi siirtäisivät merkittävän osan palveluista asiakkaiden suoran valinnanvapauden piiriin ja siten markkinoilla toimivien sote-keskusten vastuulle.

Kuntaliitto kannattaa sote-palvelujen valinnanvapauden lisäämistä. Liitto painottaa kuitenkin, että siihen liittyviin riskeihin, kuten kustannusten kasvuun, on suhtauduttava vakavasti.

Kuntaliiton mukaan riskit korostuvat, kun monia uusia valinnanvapauden elementtejä ollaan ottamassa nopeasti käyttöön koko maassa käytännössä ilman kokeiluja tai edes vertailukelpoisia kansainvälisiä esimerkkejä.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*