DataBusiness Challengessa palkittiin myös mm. revontulien paikannuspalvelu sekä kaupunkipyörien palauttamista ohjaava sovellus.

Avoimen datan avulla päätöksentekoon tulevien asioiden arviointimahdollisuuden kansalaisille tarjoava mobiilisovelluskonsepti on palkittu Data Business Challengen liiketoimintapotentiaaliltaan parhaana sovelluksena.

Electorate-sovelluksen taustalla oleva tekoäly purkaa kunnanvaltuuston tai eduskunnan äänestettäväksi tulevat päätösesitykset tarpeen mukaan yksinkertaistettuihin osakysymyksiin, joihin äänestäjän on helppo vastata pyyhkimällä älypuhelimensa näytöllä vasemmalle tai oikealle.

Äänestysten perusteella sovellus tekee julkisen mielipiteen aidosti läpinäkyväksi päätöksentekijöille helposti ymmärrettävillä infografiikoilla ennen varsinaisen äänestyksen ajankohtaa.

Data-asiantuntija Marjaana Koistinen Oulun kaupungilta pitää sovellusta loistavana ideana kuntalaisten osallistamisen edistämiseen.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Ylipäänsä osallistamista muulloinkin kuin vaalien aikaan pitäisi saada aktivoitua, Koistinen sanoo.

– Sovellus tarjoaisi mahdollisuuden viestittää omalle valtuutetulle tai kansanedustajalle, mitä mieltä on valmisteltavasta asiasta kuntalaisena tai kansalaisena, se olisi helppo tapa ottaa kantaa.

Electoraten tavoite on tuoda kattavasti esille valmistelussa olevat asiat.

 

Asialistat helpommin
äänestäjien tietoon

 

Oululaisen Elecotrate-tiimin vetäjän Karri-Pekka Korolaisen mukaan sovelluksen kehittämisessä yhdistyivät tarjolle tullut kaupungin data sekä havainto siitä, että kansalaiset vieraantuvat päätöksenteosta.

Sovelluksen avulla on tarkoitus tuoda asiat esityslistoilta mobiiliin, helpommin ja kattavammin ihmisten saataviksi.

Keskeisenä ajatuksena sovelluksessa on, että kunnallisen ja valtakunnallisen päätöksenteon usein monimutkaiset päätös- tai lakiesitykset puretaan tarpeen mukaan tekoälyn avulla yksinkertaisempiin osakysymyksiin joihin käyttäjä voi vastata ”kannatan” tai ”en kannata”, pyyhkäisemällä näytöllä oikealle tai vasemmalle.

– Esitykset tulevat käyttäjien äänestettäviksi heti siinä vaiheessa kun hallituksen esitys tai kunnanvaltuuston esityslista julkaistaan, jolloin ihmisillä on mahdollisuus antaa mielipiteensä päätettäviin asioihin ennen päätöksenteon ajankohtaa. Tällöin päättäjillä on käytössään läpinäkyvää dataa kansalaisten mielipiteestä päätöksentekohetkellä, Korolainen kuvailee.

Myös hän korostaa, että asioiden tulisi olla kuntalaisille ja kansalaisille esillä myös vaalikampanjoiden ulkopuolella.

– Nyt vuorovaikutus pohjautuu pitkälle vaalikampanjaan. Ehdokkaat esillä vaalien aikaan mutta yhteys katkeaa.

Sovelluksella voisi kerätä mielipiteitä kansaa puhuttavista aiheista.

 

Määrällisesti ja demografisesti
laajalle käyttäjäkunnalle

 

Toistaiseksi sovellus on siis vielä konseptin asteena, mutta Korolainen on vakuuttunut, että se saadaan toteutettua ja käyttöön vielä kuluvana itsenäisyyden juhlavuonna, jonka yksi teemoista on avoin hallinto.

– Olemme tehneet muutamia avauksia, selvitämme teknistä toteutusta. Tähtäämme siihen, että sovellus tuodaan julki keskustelua herättävien asioiden ympärillä.

– Pyrimme rakentamaan lukumäärällisesti ja demogafisesti laajaa käyttäjäkuntaa ja saamaan läpinäkyvää dataa ihmisten mielipiteistä ja tarjoamaan sitä medialle tai tutkimuslaitoksille.

 

Avoimen datan idea- ja sovelluskilpailu DataBusiness Challengessa etsittiin sovelluksia ideoita, jotka helpottaisivat kaupunkilaisia arjen tai vapaa-ajan tekemisistä, osallistaisivat heitä kaupungin kehittämiseen sekä ideoita digitaalisista palveluista, jotka auttaisivat kaupunkeja tiedolla johtamisessa.

Kilpailuun osallistui 42 työtä eri sarjoissa. Kaikki voittajat DataBusiness Challengen sivulla.

Avoin data on julkista, konekielistä raaka-ainetta,  jota organisaatiot tarjoavat  maksuttomasti käyttöön yrityksille ja  yksityisille  myös kaupallisiin tarkoituksiin. Eniten dataa ovat avanneet julkiset tahot, mutta myös yritykset, muut organisaatiot ja yksityishenkilöt voivat avata dataansa muiden käyttöön.

Avoin data on lisensoitu uudelleenkäytön sallivin käyttöehdoin, jotta kansalaiset, yritykset ja yhteisöt voivat käyttää sitä vapaasti. Se on helposti saavutettavissa ja koneellisesti luettavissa, jotta sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi digitaalisissa palveluissa.

Avoin data ja rajapinnat on yksi kuuden suurimman kaupungin 6Aika-strategian painopisteistä, jonka avulla kuutoskaupungit avaavat tietovarantojaan mahdollisimman laajasti avoimeksi dataksi koko kaupunkiyhteisön hyödynnettäväksi.

Aiemmin Kuntalehdessä:

Pohjois-Savon Auvinen: Demokratia saatava mobiiliin

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*