PSHP ei halua päästää Päijät-Hämettä HUSiin
Päijät-Hämeen sijoittumisesta erityisvastuualueiden jaossa käydään kiistaa.
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri vastustaa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän siirtämistä Tampereen yliopistosairaalan Taysin erityisvastuualueelta HUS-alueeseen. Se katsoo, että seurauksena olisi merkittävä alueellinen epätasapaino suomalaisen erikoissairaanhoidon palvelutuotantoon. PSHP huomauttaa, että siirtoa kannattaa vain kaksi Päijät-Hämeen kuntaa.
Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan siirto perustuu puutteelliseen, vanhentuneeseen ja epäjohdonmukaiseen valmisteluun.
– Valtionhallinto ei ole toiminut asiassa objektiivisesti eikä tasapuolisesti, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus katsoo erityisvastuualueen muutoksesta antamassaan lausunnossa sosiaali- ja terveysministeriölle.
Jo ensi vuoden alkuun ehdotettu muutos synnyttäisi HUSille alueen, joka edustaisi 39 prosenttia koko maan väkiluvusta. Neljä muuta aluetta edustaisivat kukin väkiluvultaan noin 14-16 prosenttia koko maan väkiluvusta, PSHP toteaa lausunnossaan.
PSHP kyseealaistaa alueen tahdon
Päijät-Hämeen siirtoa HUS-alueelle on perusteltu muun muassa maakunnan omalla tahtotilalla.
– Kuitenkin viime vuonna sote- järjestämislakiluonnoksesta annetuissa lausunnoissa vain kolme Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän jäsenkuntaa, Lahti, Kärkölä, Pukkila, kannattivat siirtymistä HUS-alueelle. Näistä Pukkilan kunta ei kuulu Päijät-Hämeen maakuntaan, PSHP huomauttaa. Pukkila kuuluu Uudenmaan maakuntaan mutta on Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän jäsen.
Lahti yksinään vastaa yli puolta Päijät-Hämeen asukasuvusta.
Tarkoitushakuista valmistelua
– Tällainen valtionhallinnon päätöksenteko ja valmistelu, jossa kuntien enemmistön kannoille ei anneta sille kuuluvaa merkitystä, näyttäytyy tarkoitushakuisena, PSHP tulkitsee.
Sairaanhoitopiirin hallituksen mukaan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän siirtoanomusta ei tule ratkaista maakunta- ja sote-uudistuksesta irrallisena asiana.
Taysin tuottavuus kohentunut
Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä esitti vuonna 2013 ensimmäisen kerran erityisvastuualueen vaihtoa Taysin alueelta HUS-alueelle, PSHP kertoo tiedotteessaan.
– Sitä edelsi perusteellinen Taysin ja HUSin keskinäinen vertailu, jossa vedottiin muun muassa HUSin tuottavuuteen. Sen jälkeen Taysin tuottavuus on kehittynyt merkittävästi ja Tays oli vuosina 2014 ja 2015 Suomen tuottavin yliopistosairaala, PSHP toteaa.
Vaatisi uudelleenorganisoitumista
Se myös katsoo, että muutoksesta aiheutuisi vaikutuksia, jotka eivät tue uuden lainsäädännön taloudellisia tavoitteita.
– Siirron perustelumuistion mukaan pääkaupunkiseudun hätäkeskustoiminta laajenisi 12 kunnalla. Tähän muutokseen tarvitaan lisää henkilötyötä ja tietojärjestelmien yhteensovittamista. Päijät-Hämeessä toimii Taysin sädehoitoyksikkö, joka tulisi muutoksen vuoksi organisoida uudelleen. Tays on myös tukenut Tampereen yliopiston kanssa Päijät-Hämeen lääkärikoulutusta. Alueelle on sijoitettu muun muassa kolme lahjoitusprofessuuria, PSHP huomauttaa
Siirtoesityksen perustelumuistiossa viitataan Päijät-Hämeen maakunnan suuntautumiseen Uudellemaalle. PSHP huomauttaa, että kiireellisessä potilaskuljetuksessa raideliikenteellä ei ole kuitenkaan merkitystä, koska se toteutetaan tieverkkoa pitkin. Kiireettömässä hoidossa asukkaat ovat voineet jo vuosia valita vapaasti hoitopaikkansa.