Orpo: Yhteiskuntavastuusta sote-yrityksille kilpailuvaltti
Valtiovarainministeri Petteri Orpo kaipaa läpinäkyvyyttä, mutta varoittaa raskaasta lainsäädännöstä. (Kuva: VN/Laura Kotila)
Valtiovarainministeri Petteri Orpo, kok., on vakuuttunut siitä, että yhteiskuntavastuu on sote-alan yrityksille tulevaisuudessa entistä merkittävämpi kilpailuvaltti.
Sote-uudistuksen yhteydessä kaavaillaan säädöksiä, joilla tehtäisiin julkiselle sektorille palveluja tuottavien yritysten veroasiat aiempaa avoimemmiksi ja julkisemmiksi.
Orpo on vakuuttunut siitä, että yhteiskuntavastuu on sote-alan yrityksille tulevaisuudessa entistä merkittävämpi kilpailuvaltti. Yksi näkyvistä valinnanvapausmallin kritiikin argumenteista on ollut se, että useilla suurilla sote-alan toimijoilla on merkittävästi ulkomaista omistusta, ja Suomeen maksettuja veroja on pidetty vähäisinä.
Aluehallintouudistuksen johtajan, alivaltiosihteeri Tuomas Pöystin mukaan sote-uudistuksessa kehitteillä olevaa järjestelyä voitaisiin soveltaa laajemminkin, kun yhteiskunta ostaa yksityisiä palveluja.
– Veronmaksajilla on oikeus tietää, mihin rahat käytetään. Järjestelmän pitää olla läpinäkyvä, Orpo vastaa kysymykseen tällaisen kehityksen mahdollisuudesta ja toivottavuudesta.
Hän pitää kuitenkin tärkeänä, että raskaasta lainsäädännöstä ei muodostu Suomelle kilpailuhaittaa eikä varsinkaan pienyrityksiä rasiteta kohtuuttomasti.
– EU:lla ja OECD:lla on monia kansainväliseen yritysverotukseen liittyviä kehityshankkeita meneillään. Verorikollisia jahdataan niin kansainvälisesti kuin kotimaassakin. Onneksi suurin osa yrityksistä on rehellisiä, hyviä yrityskansalaisia.
Orpo oli kutsunut viime viikolla koolle sote-alan yrityksiä ja muita toimijoita keskustelemaan alan palveluntuottajien yhteiskuntavastuusta ja verojenmaksusta.
Hän luonnehtii keskustelua hyväksi ja avoimeksi, mutta huomauttaa:
– Näkökulmia oli luonnollisesti monenlaisia. Keskustelu on tärkeää koko uudistuksen oikeutuksen kannalta.
Edellinen on taas näitä nykyiselle hallitukselle niin tyypillisiä vesitettyjä kompromisseja. Pääministeri lupasi laatia lain jolla yksityiset maksaa veronsa suomeen ja tuossa on lopputulos. Ei tullut pääministerin lupaamaa lakia vaan vaatimus sille, että yksityisten tulee kertoa minne veronsa maksaa. Ei mennyt ihan putkeen.
Yksityisten vallatessa suomen verovaroin tuotetut sotemarkkinat hallituksen suuresti avustaessa on lähes sama kun suomalaiset maksaisivat osan veroistaan suoraan ulkomaalaisten pörssipelureiden tileille. Hinta maakunnista
Maakuntamalli on hallinnollisesti erittäin monimutkainen.
Jokainen hallinnon mutka maksaa veronmaksajille ja palveluiden käyttäjille, jolloin julkisiin palveluihin jää vähemmän rahaa. Varsinkin suurten kaupunkien ympäryskuntiin ja sitä kauempana sijaitseviin kuntiin.
Kunnilta otetaan rahat ja laitetaan Helsingin, Espoon, Vantaan ja Tampereen sote-pörssiyhtiöihin.