Petteri Paronen jättää Kuopion kaupunginjohtajan tehtävät
Petteri Paronen. (kuva: Kuopion kaupunki)
Kuopion kaupunginjohtaja Petteri Paronen luopuu Kuopion kaupunginjohtajan tehtävistä.
Hän hakee palkatonta virkavapaata ajalle 1.6.–27.11.2017 vuorotteluvapaalle siirtymistä varten, ja aikoo hakea eroa kaupunginjohtajan virasta vuodenvaihteessa 2017–18.
Mikäli kaupunginhallitus myöntää Paroselle palkattoman virkavapauden, Paronen jää vuosilomalle ja pääosin pois kaupungin toiminnasta toukokuun 2017 aikana.
Paronen täyttää tänä vuonna 62 vuotta. Hän on toiminut Kuopion kaupunginjohtajana elokuun alusta 2001 alkaen. Hän on Kuopion historian toiseksi pitkäaikaisin kaupunginjohtaja.
Paronen kertoo Kuopion kaupungin tiedotteessa toteuttavansa jo pidempään suunnitellun ja aiemminkin julkisuudessa olleen aikeensa.
– Yhteiskuntamme rakenteet ovat lähivuosina historiallisen suurten muutosten kohteena. Tämä on positiivinen haaste myös Kuopion kaupungille. Mielestäni nyt on oivallinen aika, vieläpä kohtuullisessa fyysisessä ja henkisessä kunnossa, astua johtajuudesta sivuun ja antaa tilaa tuoreille toimijoille ja uusille ajatuksille.
Tämä on juridisesti erittäin mielenkiintoinen case. Kuopiohan joutuu valitsemaan vuorotteluvapaan sijaiseksi vähintään 90 päivää yhdenjaksoisesti tai 14 kuukauden aikana työttömänä henkilön tai palkkaamaan alle 30-vuotiaan, jonka tutkinnon suorittamisesta on alle vuosi taikka alle 25- tai yli 55-vuotiaan työttömän työnhakijan.
Mitähän Muukkonen mahtaa tarkoittaa? Kaupunki joutuu palkkaamaan työttömän työntakijan vuorotteluvapaan ajaksi, mutta hommaan kuin hommaan, ei suinkaan kauupunginjohtajaksi. Eli; missä pihvi?
Vvl esitöissä sanotaan, että ei tarvitse tehdä samaa työtä kuin vuorottelija. Tällä tarkoitetaan sitä, että esim. konsernissa emossa työskennelleen vuorottelijan sijalle voidaan ottaa vaikkapa tyttäreen toinen henkilö. Kuitenkin sijaista koskevan pykälän esitöissä kuvataan tilanne, jossa ensin vuorottelijan sijalle otetaan saman työnantajan palveluksessa oleva osa-aikainen, joka on ehdot täyttävä kokoaikaista työtä hakeva. Tässä tilanteessa hänen tilalleen voidaan taas ottaa uusi työtön. Säännöstä ei voi tulkita niin, eikä se ole järjestelmän tavoite, että johtajien lähtiessä yhteiskunnan tuella rahoitetulle vapaalle, olisi mahdollista tehdä sisäisiä siirtoja ja ottaa lopulta joku varastoapulainen. Laissa puhutaan sijaisesta, muut tehtävät ovat mahdollisia vain, jos ko. tehtävään ei tarvita henkilöä vuorottelun ajaksi.