Nuoret valtuutetut lasikattoja murtamassa
Nuorta päättäjää revitään moneen suuntaan. Kaikilla ei into ja aika riitä lähteä uudestaan ehdolle.
Viime kuntavaaleissa valittiin valtuustoihin 18-vuotiaita valtuutettuja yhteensä 28. Osa heistä hakee innostunein mielin jatkoa valtuutetun pestilleen. Osa taas panostaa työuraan tai opiskeluun ja jättää ainakin toviksi yhteisten asioiden hoidon. Tulevissa kuntavaaleissa 18-vuotiaita on ehdolla 233, kun syksyllä 2012 heidän määränsä oli 251.
Osalla kotikunta on vaihtunut muuton takia jo valtuustokauden aikana, jolloin ura luottamustehtävissä vanhassa kotikunnassa on mennyt jäihin automaattisesti. Niitäkin löytyy, jotka omalla henkilökohtaisella törmäilyllään ovat katkaisseet siivet poliittiselta nousukiidoltaan.
Kaukaakin ehtii
Vaikka osa luopuu, niin kaikki nuoret eivät sentään yhteen kauteen kunnanvaltuutetun hommia malta jättää. Sodankylän ensimmäinen vihreä valtuutettu Riikka Karppinen on lähdössä ehdolle uudemman kerran. Näin siitä huolimatta, että opiskelu- ja työpaikka löytyvät Helsingistä.
-Onhan se varmaan Suomen pisin valtuustokokousmatka, mutta kun asiat kiinnostavat, niin aikaa ja rahaa löytyy siihen kerran kuussa kulkemiseen. Ja aika hyvin olen päässyt valtuuston kokouksiin osallistumaan. Viime vuonna olin poissa vain yhdestä kokouksesta ja silloinkin olin Brysselissä, Riikka Karppinen kertoo.
Karppinen on Sodankylän ensimmäinen vihreä kunnanvaltuutettu. Muiden tähän juttuun haastateltujen tavoin hän oli 18-vuotias tullessaan valituksi valtuustoon. Kun vanhojen konkarien joukkoon asteli valtuustosaliin nuori nainen, niin alkuvaiheessa riitti haasteita.
-Alkuvaiheessa oli eräänlaista tytöttelyä. Sain kuulla väliin, että näistä asioista on päätetty jo ennen kuin minä olen syntynytkään. Onhan se selvä, että jos jostain asiasta ollaan eri mieltä, niin silloin tartutaan ikään tai sukupuoleen. Nyt asenteet ovat kyllä muuttuneet, Riikka Karppinen pohtii.
Lautakunta nuorissa käsissä
Järvenpäässä valtuustopestiänsä on puolestaan uusimassa demarien Eemeli Peltonen.
-Minut otettiin vastaan erittäin hyvin. Olin toiminut Järvenpäässä aktiivisesti opiskelijakunnassa ja nuorisovaltuustossa jo aiemmin. Tätä kautta minulla oli hyvät yhteydet paikkansa uusineisiin valtuutettuihin. Verkostot olivat siltä osin kunnossa, Peltonen toteaa.
Kaupungissa tehtiin eräänlaista kuntahistoriaa viime vaaleissa, kun Peltoselle uskottiin sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtajuus.
-Sekä omassa puolueessa, että muissa valtuustoryhmissä, on haluttu kuulla nuoren valtuutetun mielipiteitä asioihin. Ilokseni olen huomannut, että mielipiteitä on kysytty myös muista asioista, kuin nuoriin liittyvistä, Eemeli Peltonen toteaa.
Inkoolainen Henrik Wickström (r.) on niin ikään hakemassa jatkopestiä valtuustokaudelle.
-Tämä 4,5 vuotta on ollut erittäin kiinnostavaa aikaa. Minä koen, että minut on otettu erittäin hyvin vastaan. Olen pystynyt vaikuttamaan omasta mielestäni yllättävän moniin asioihin. Olen tehnyt eniten valtuustoaloitteita ja saanut osaan niistä kaikki valtuutetut taakseni, Wickström kertoo.
Opiskelu vie muualle
Osalle kuitenkin reilu neljä vuotta valtuustossa riittää. Tyypillisin syy valtuustohommista luopumiseen on opiskelu toisella paikkakunnalla. Näin on käynyt viime vaalien Suomen nuorimmalle valtuutetulle, sonkajärveläiselle Timo Eskeliselle (kesk.).
-Minä olen ollut kaksi vuotta opiskelemassa täällä Jyväskylässä, joten aika ei yksinkertaisesti riitä. Ensimmäisen valtuustovuoden olin lukiossa ja seuraavan vuoden intissä, Eskelinen kertoo.
-Itselle jäi päällimmäisenä mieleen hyvät fiilikset. Oman tekemisen kautta asioihin pystyi vaikuttamaan ja samalla oppi todella hyvin tietämään, kuinka tämä järjestelmä meillä toimii.
Täysin poissuljettu ei ole sekään vaihtoehto, että joskus tulevaisuudessa Eskelinen ehdolle lähtisi.
-Ehkä myöhemmin jossain sopivassa vaiheessa. Tällä hetkellä valtuustotyöskentely ei kuitenkaan ole se kanava, jonka kautta haluan vaikuttaa, Timo Eskelinen toteaa.
Kun ei ehdi
Vaikka virtaa on, niin aika ei vain riitä vihtiläisellä Antti Hyytiäisellä (kok.) enää riitä kunnallispolitiikkaan.
-Minä olen yrittäjä ja aika ei nyt vain tässä tilanteessa yksinkertaisesti riitä. Kiinnostus yhteisiä asioita kohtaan ei ole sinällään laantunut ja tulevaisuudessa aika varmaan tulenkin lähtemään uudestaan mukaan, vihtiläinen Antti Hyytiäinen (kok.) kertoo.
Nuorukainen oli Vihdin valtuuston kuopus 12 vuoden ikäerolla. Tästä huolimatta hän katsoo pystyneensä vaikuttamaan päätöksenteossa, vaikka muita alle kolmikymppisiä ei valtuustosalista löytynyt.
-Kyllä siellä pystyi vaikuttamaan. Yhtä lailla päätöksenteossa kuullaan nuorta kuin vanhaa, Hyytiäinen vakuuttaa.
Paltamolainen Roope Horto (sd.) jätti niin ikään kuntavaikuttajan uran tällä erää yhteen kauteen.
-En ole lähtenyt ehdolle. Keskitytään elämässä muihin asioihin ja katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Horto tyytyy toteamaan.