Parasta parempi
Jos osaatte pitää salaisuuden, niin voin kertoa, että aion tehdä vallankaappauksen. Kesä on vallan parasta aikaa vallankaappaukselle. Presidentti on kolleineen – tarkoitan tietenkin kissoja – Naantalissa Kultarannassa eikä ehkä niin tarkasti seuraa pääkaupungin tapahtumia.
Uskon, että uuden hallituksen otekaan ei ole terävimmillään, kun voimat menevät synnytystuskista toipumiseen. Kaiken lisäksi eduskunta ja ministerit kukin vuorollaan ovat kesälomalla. Muuten, mihinköhän ammattiliittoon ministerit ja kansanedustajat kuuluvat, kun heille on onnistuttu neuvottelemaan niin hyvä työehtosopimus, että täysi loma tulee vaikka lomakertymiskuukausia ei olisi juuri lainkaan?
Uskon, että kaappaus sujuu verettömästi ja sen jälkeen on ryhdyttävä toimiin. Olen perin juurin kyllästynyt valtion ja kuntien ainaiseen kinasteluun rahasta, kunnille annettavista tehtävistä, kuntien lukumäärästä ja milloin mistäkin. Miten kansalaisetkaan voivat uskoa siihen, että viranomaiset toimivat heidän parhaakseen, kun kaksi keskeistä viranomaistahoa ovat jatkuvasti kahnauksissa keskenään?
Aion tehdä lopun tästä riitelystä siten, että kaikki tähänastiset kunnat lakkautetaan ja koko Suomi on vain yksi kunta tai tietenkin kaupunki. Viiden miljoonan asukkaan kaupunki ei ole mikään ihmeellisyys. Maailmalla on lukuisa määrä huomattavasti suurempia kaupunkeja. Tulisipa laakista riittävä väestöpohja sosiaali- ja terveystoimen palveluja varten.
Vaikka uudistukseni toimeenpano olisikin hieman itsevaltainen, lopputulosta ei voida moittia epädemokraattiseksi. Päinvastoin se olisi paluuta demokratian alkujuurille. Demokratian alkukoti Antiikin Kreikkahan rakentui kaupunkivaltioiden varaan. Kreikan kaupungeissa vapaat miehet käyttivät äänivaltaa. Yleisen ja ihan kotirauhankin vuoksi on kai annettava nykyajalle sen verran periksi, että myös naiset saavat osallistua torikokouksiin.
Kuvitelkaa, mitä säästöä syntyy, kun kaksikertainen hallinto puretaan. Virattomaksi jääviä henkilöitä koulutetaan uusiin toimiin, esimerkiksi lääkäreiksi, joista on pulaa. Kaupunkivaltiossa ei tarvitse kinata veroista, verotulojen tasauksista eikä muista verotukseen liittyvistä asioista, kun kansalaisilta peritään suoraan vain yhtä veroa.
Eduskunta toimii kaupunginvaltuustona ja hallitus kaupunginhallituksena. Valtiovarainministeristä tulee kaupunginkamreeri ja valtiovarainministeriöstä kaupungin rahatoimisto. Pääsee valtion rahakirstun vartijakin näkemään mihin rahat riittävät, kun joutuu tekemään käytännön toimia. Asiat voivat näyttää erilaisilta kuin miltä ne tuntuvat valtioneuvoston linnan paksujen muurien takaa tarkasteltuna.
”Ein Volk – eine Stadt” -käytäntö vähentää merkittävästi kansalaisten eriarvoisuutta. Ei ole enää erikseen kaupunkilaisia ja maalaisia, koska kaikki ovat saman kaupungin jäseniä. Turkulaisten on syytä olla erityisen tyytyväisiä. Turkulaisvitsit nimittäin jäävät vähitellen pois, kun ei ole enää Turkua eikä muitakaan entisiä kaupunkeja ja kuntia, vaan olemme kaikki onnellisia suomalaisia.
Eero Hiltunen
Kirjoittaja haluaa erityisesti tähdentää, että kyseessä kesäfiiliksessä tehty pakina.