Kuntaelämää: Yhdessä olemme hyvä soppa
Jokaiselle alalle kun ei itseään voi kouluttaa, niin miten ihmeessä valtuutettuna selviää? Perehtyminen asioihin on varmastikin oleellisin asia. Alalle kuin alalle löytyy omat asiantuntijansa. Valtuutetun tuleekin rohkeasti olla heihin yhteydessä. Koska päätöksiä vaativia asioita tulee vastaan laidasta laitaan, täytyy valtuutetun voida luottaa asiaa valmistelleiden asiantuntemukseen ja työn laatuun. Kaikkia esityksiä ei ehkä ole järkevää repiä enää valtuustotasolla auki.
TNS-gallupin vuonna 2012 tekemässä tutkimuksessa valtuutetun tärkeimmiksi ominaisuuksiksi lueteltiin ”itsenäisesti ajatteleva, kunta-asioihin perehtynyt ja koko kunnan etua ajava henkilö. Hänen tulee pitää yhteyttä äänestäjiinsä sekä ajaa määrätietoisesti näiden etuja.” (Valtuutetun käsikirja 2013-2016, Juhani Pehkonen; Mitä kansa odottaa ja ajattelee kotikunnastaan?) Tätä taustaa vasten koen tehtävän edelleen vaikeutuvan. Osaanko minä?!?!
”Asumisen ja elämisen tuottama asiantuntemus”. Tiedän omat vahvuuteni ja heikkouteni. Panostan vahvuuksiin ja opiskelen heikommin hallussa olevia asioita. Jokaisella muulla 42:lla oman kuntani valtuutetulla on omat vahvuutensa. He tuovat omat taitonsa ja tietonsa samaan kekoon kuin minä omani. Väitän, että yhdessä olemme hyvä, vahva soppa, joka tulee saamaan tulosta aikaan kotikuntamme eduksi!
Tuula Hyrsky
Kirjoittaja on ensimmäisen kauden valtuutettu (kesk.) Kauhavalla. Hän on yksi Kuntalehden verkkosivujen Kuntaelämää-blogin kirjoittajista. Blogissa seurataan valtuutettujen arkea.